Letošnje jaslice so izjemno modernistične. Foto: Reuters
Letošnje jaslice so izjemno modernistične. Foto: Reuters

Letošnje jaslice iz keramike imajo predvsem futurističen videz. Čeprav je Vatikan že večkrat postavil neobičajne figure, naj bi trenutne še posebno dajale vtis, kot da bi bile z drugega planeta. Marija, Jožef, sveti trije kralji in pastirji naj bi spominjali na kockaste šahovske figure, živali pa naj bi bile kvadratne in čokate.

Vsako leto namreč Vatikan postavi drugačne jaslice, po navadi jih darujejo mesta ali pa umetniki. Letošnjo modernistično postavitev so med letoma 1965 in 1975 ustvarili študenti in učitelji iz Castelle, italijanskega mesta, ki je že dolgo znano predvsem po svoji keramiki. Italijani tradicionalno jaslicam vedno dodajo tudi lik, ki predstavlja trenutne dogodke in razmere.

Ljudje tudi nad obliko figur niso navdušeni. Foto: Reuters
Ljudje tudi nad obliko figur niso navdušeni. Foto: Reuters

V preteklosti so jaslice vključevale, denimo, polomljeno ladjo, ki je predstavljala stisko beguncev, in obiskovalca zapornika v zaporniški celici, kar pa naj bi simboliziralo dobrodelnost. Pred dvema letoma pa so jaslice oblikovali iz kar 720 ton mivke. To leto so tako v jaslice vključili figuro astronavta, ki naj bi predstavljala pristanke na Luni konec 60. in zgodnjih 70. let prejšnjega stoletja, in lik, ki spominja na Dartha Vaderja, zlobneža iz franšize Vojna zvezd (Star Wars).

Deležne so številnih kritik

Videz pa ni požel pohval. Nekateri uporabniki družbenih omrežij so jaslice opisali za skrb vzbujajoče, moteče in dejali, da jim primanjkuje simboliziranje utehe in tolažbe. V ostrejših komentarjih je bilo zapisano, da z besedami tega grozovitega stvarjenja sploh ne morejo opisati.

Domačini uporabe teh jaslic ne odobravajo. "S pandemijo covida-19 in vsem preostalim, so kristjani in drugi ljudje pričakovali znamenje ponovnega rojstva," je povedal Alfredo Chiarelli, ki na trgu že zadnjih 30 let prodaja verske predmete, in poudaril, da je postavitev zmedla in razžalostila številne. Seveda so nekateri nad jaslicami navdušeni. Eden izmed obiskovalcev je zapisal, da bi manjšo različico odnesel domov.