Maja je Ministrstvo za pravosodje Združenih držav Amerike zaradi kršenja živalskih pravic v obratu v Cumberlandu tožilo znanstveno podjetje Envigo RMS. Vladni inšpektorji so namreč med drugim odkrili, da v primeru preprostih obolenj beaglov v vzrejevalnici niso oskrbeli, ampak jih namesto tega usmrtili. Prav tako naj bi pasjim mamicam odrekali hrano, ki je sicer pogosto vsebovala črve, iztrebke in plesen, v obdobju osmih tednov je zaradi mraza poginilo 25 mladičkov.

Junija so obrat v ameriški zvezni državi Virginija zaradi obtožb okrutnega ravnanja z živalmi zaprli, mesec kasneje pa je Envigo z vlado dosegel poravnavo, ne da bi plačala globo.

Čeprav so se nekateri že od leta 2019 trudili, da bi od tam rešili več kot 4000 angleških brakov, ki so jih vzrejali z namenom, da jih prodajo laboratorijem, kjer bi na njih preizkušali zdravila, se je eno izmed največjih reševanj psov v Združenih državah Amerike tako začelo šele pred kratkim. Več tisoč psov zdaj, ko so jih organizacije za reševanje živali začele odstranjevati iz poslopja, iščejo novo domovanje, poroča BBC.

"60 dni bo trajalo, da vse živali spravimo ven, in da bomo z zavetišči in partnerji, ki so nam pomagali pri reševanju, tem psom sčasoma našli ljubeče domove," je dejala Kitty Block, predsednica Humane Society, ameriške neprofitne organizacije, ki nasprotuje mučenju živali.

Preden bodo na voljo za posvojitev, bodo sicer psički pasme beagle opravili zdravniške preglede, prav tako jih bodo cepili in oskrbeli. Nekateri bodo potrebovali nekaj časa, da se navadijo na novo življenje – veliko naj bi jih namreč trpelo za posledicami izkušene travme, še nikoli jih noben ni imel v naročju, nekateri se niti ne znajo igrati.