Tolminske gasilke. Foto: Televizija Slovenija
Tolminske gasilke. Foto: Televizija Slovenija

Gori, iz prostora že uhaja dim, ženska gasilska desetina pa že prihaja na pomoč ... To je na srečo le scenarij ene od običajnih tedenskih vaj, na kateri se dekleta redno preizkušajo.

V enoti jih je 14, na vajah spoznavajo opremo, se učijo teorije in taktike, naloge pa jim določi mentorica: "Nismo vse za vse, ene imajo opravljene določene specialnosti, imamo na primer diplomirano medicinsko sestro," našteva Dominka Perdih.

"Imam to v že družini: oče, brat, mož, otroci ... po drugi strani pa tudi zaradi dejstva, da pomagamo," Klara Šuligoj pojasnjuje, zakaj gasilstvo. "Vsega po malem – malo družbe, rekreacije, pa tudi, da pomagaš, kar je v tvoji moči," pravi tudi Ana Jug. "Nekako sem se pridružila in ostala, ker se učimo tudi tega, kar človek potrebuje v vsakdanjem," dodaja Liljana Drole.

Štiri gasilke so operativke, Klara Šuligoj pa svoje mojstrstvo dokazuje tudi z vožnjo tovornjaka cisterne z vodo po ozki cesti v oddaljene gorske vasi: "Želimo pokazati, da tudi ženske lahko delamo nekako enake naloge kot moški, mogoče res fizično ne zmoremo toliko, sicer pa ja. In mislim, da tudi gledajo na nas enakopravno."

Svoje znanje preizkušajo na gasilskih tekmovanjih, nekatere pa tudi na intervencijah.

Ženska desetina tolminskih gasilk deluje od 80. let