Baldwin je bil po nesrečnem dogodku vidno vznemirjen. Foto: AP
Baldwin je bil po nesrečnem dogodku vidno vznemirjen. Foto: AP

Igralski zvezdnik, ki je izstrelil usodni naboj, zaradi katerega je umrla 42-letna direktorica fotografije Halyna Hutchins, režiser Joel Souza pa je bil ranjen v ramo, se je po incidentu na snemanju v zvezni državi Nova Mehika umaknil v majhen kraj v Vermontu, kjer so ga izsledili novinarji in fotografi.

Čeprav jim je takoj dejal, da o samem dogodku ne sme govoriti, ker so mu tako zapovedali preiskovalci dogodka, si je vseeno vzel nekaj minut in ob cesti odgovarjal na njihova vprašanja. Zatrdil je, da "vsi nestrpno čakamo na ugotovitve šerifovega urada". Kot je dejal, je bila Halyna njegova prijateljica, skupaj z režiserjem so med snemanjem filma skupaj večerjali, zato ga je dogodek močno prizadel, a ne toliko kot njene najbližje, "ki so strti od žalosti".

Še vedno ni povsem jasno, kako se je pravi naboj znašel na prizorišču snemanja oz. pištoli. "Na snemanjih se občasno dogajajo nesreče, ampak kaj takšnega pa res ne. Za kaj takšnega je ena proti bilijonu možnosti," je prepričan Baldwin. Na vprašanje, kako komentira pozive k omejitvi uporabe pravega orožja na snemanjih, je 63-letni igralec odgovoril, da so tovrstni pozivi "nekaj, kar mu je blizu", saj je prepričan, da je treba uvesti "nove ukrepe".

"Nisem strokovnjak na tem področju. Tako da kakor koli se odločijo poznavalci, katera pot za zaščito varnosti ljudi na snemanjih je najboljša, jo bom podprl in pri tem po svojih najboljših močeh sodeloval," je še povedal.

Obenem je predstavnike sedme sile pozval, naj nehajo slediti njemu in njegovi družini – z ženo Hilario imata namreč šest otrok.

Vadil merjenje in izvlek pištole, ko je počilo

Baldwin je prejšnji teden na prizorišču snemanju v bližini Santa Feja vadil kavbojsko ravnanje s pištolo in merjenje. Sedel je v cerkveni klopi scene in vadil, kako se izvleče pištola. Ko je odjeknil strel, se je Halyina Hutchins prijela za trebuh in sesedla, režiser Souza je bil pri tem ranjen v ramo. Pozneje so mu kirurgi izvlekli kroglo, za katero se je izkazalo, da je prava.

Preiskovalci so na prizorišču snemanja filma zasegli približno 500 nabojev, tako slepih kot pravih. Zasegli so tudi tri pištole. Ob tisti, s katero je streljal Baldwin, je bila ena plastična, druga pa ni delovala. Dokaze so predali Zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI) za nadaljnjo preiskavo. Baldwin je pištolo dobil v roke od pomočnik režiserja David Halls, ki mu je povedal, da ni napolnjena. Halls je detektivom priznal, da pred tem ni povsem pregledal pištole in da se ne spomni, ali mu je orožarka Hannah Reed Gutierrez pokazala nabojnik in kaj je v njem.

Baldwin je bil po incidentu vidno razburjen, pozneje pa je tvitnil, da "ne najde besed, s katerimi bi lahko izrazil šok in žalost zaradi tragične nesreče, ki je vzela življenje žene, matere in zelo občudovane kolegice Halyne Hutchins".