Šerif Mendoza je dejal, da orožarka in pomočnik režiserja sodelujeta v preiskavi. Foto: Reuters
Šerif Mendoza je dejal, da orožarka in pomočnik režiserja sodelujeta v preiskavi. Foto: Reuters

Izstreljeni svinčeni naboj so potegnili iz ramena ranjenega režiserja Joela Souze, je sporočil šerif okrožja Santa Fe v Novi Mehiki Adan Mendoza. Glede snemalke oziroma direktorice fotografije, 42-letne Halyne Hutchins, ki je umrla, šerif ni natančno pojasnil, ali so tudi v njej odkrili kroglo.

"Dejstva so jasna. Orožje je bilo predano gospodu Baldwinu. Orožje je bilo delujoče in je izstrelilo pravi naboj, ubilo Halyno Hutchins in ranilo Souzo," je dejal Mendoza na skupni novinarski konferenci z okrožno tožilko Mary Carmack Altwies.

Preiskovalci so na prizorišču snemanja filma zasegli približno 500 nabojev, tako slepih kot pravih. Zasegli so tudi tri pištole. Ob tisti, s katero je streljal Baldwin, je bila ena plastična, druga pa ni delovala. Dokaze so predali Zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI) za nadaljnjo preiskavo.

Šerif Mendoza je dejal, da Baldwinova orožarka Hannah Reed Gutierrez in pomočnik režiserja David Halls sodelujeta v preiskavi.

Hannah Reed Gutierrez je povedala, da je na dan snemanja posebej preverila vse slepe naboje, da ne bi bilo med njimi pravega. Med kosilom so bile pištole zaklenjene, naboji pa so bili na odprtem vozičku. Zagotovila je, da na sceni nikoli niso imeli pravih nabojev.

Incident med vajo potega pištole in merjenja

Baldwin je prejšnji teden vadil kavbojsko ravnanje s pištolo in merjenje. Sedel je v cerkveni klopi scene in vadil, kako se izvleče pištola. Ko je odjeknil strel, se je Halyina Hutchins prijela za trebuh in sesedla.

Baldwin je pištolo dobil v roke od Hallsa, ki mu je povedal, da ni napolnjena. Halls je detektivom priznal, da pred tem ni povsem pregledal pištole in da se ne spomni, ali mu je Hannah Reed Gutierrez pokazala nabojnik in kaj je v njem.

Halls je bil že leta 2019 obtožen, da ni upošteval varnostnih pravil na drugem snemanju, in je izgubil službo.

Baldwin je bil po incidentu vidno razburjen, pozneje pa je tvitnil, da "ne najde besed, s katerimi bi lahko izrazil šok in žalost zaradi tragične nesreče, ki je vzela življenje žene, matere in zelo občudovane kolegice Halyne Hutchins".

Tožilka je dejala, da bodo sprožili kazenski pregon, če bodo to zahtevala dejstva in dokazi, trenutno pa naj bi bile na mizi vse možnosti.

Baldwin je sprožil pištolo s pravim nabojem