Še vedno sta v sodnem sporu zaradi skrbništva nad mladoletnimi otroki. Foto: EPA
Še vedno sta v sodnem sporu zaradi skrbništva nad mladoletnimi otroki. Foto: EPA

Brad Pitt in Angelina Jolie sta leta 2008 na jugovzhodu Francije za okoli 25 milijonov evrov kupila graščino Château Miraval, v kateri sta nameravala vzgajati otroke in vzpostaviti družinsko vinsko podjetje. Kljub temu da sta se pred leti razšla, ju je vezal dogovor – če bi se kateri izmed njiju odločil, da svoj delež želi prodati, bi moral za to pridobiti soglasje drugega.

Lanskega januarja je Jolie nekdanjega partnerja obvestila, da bi se zaradi osebnih pomislekov svojemu lastništvu rada odpovedala. 58-letnik, ki je sicer dejal, da bo njegovo privoljenje odvisno od kupca, pa je tako njen delež želel odkupiti tudi sam. Oktobra naj bi ga presenetila novica, da je lastnik 50 odstotkov podjetja postalo podjetje Tenute del Mondo, ki ga vodi ruski podjetnik Juri Šefler.

V francoskem dvorcu sta se tudi poročila. Foto: EPA
V francoskem dvorcu sta se tudi poročila. Foto: EPA

Igralec je tako vložil tožbo, v kateri trdi, da se njegova nekdanja žena z njim o tej potezi ni posvetovala – sam prodaje vinarne in dvorca temu podjetju ne bi odobril. "Svoj delež je prodala z vedenjem in namenom, da bo Šefler želel pridobiti nadzor nad poslom, kateremu se je Pitt popolnoma predal," naj bi bilo zapisano v tožbi, namen nezakonite prodaje zvezdnice pa naj bi bilo tudi spodkopavanje njegove naložbe v Miraval, poroča Page Six.

Vinarski posel je postal njegova strast

V vinarno naj bi sicer vložil bistveno več kot 46-letna Angelina. Ta naj bi denarno nehala prispevati leta 2013, medtem pa je sam vanj vložil več milijonov dolarjev. Podjetje, ki ga je ustvaril iz ničle, naj bi postalo njegova strast, prodaja pa naj bi mu onemogočala nadzor nad poslom in to, da francosko posest s 35-sobno graščino uporablja tudi kot zasebni dom.

V tožbi je še zapisano, da naj bi se igralka z uspehom vinske znamke okoristila, brez da bi naredila kar koli. Nezakonito odločitev naj bi sprejela tudi zato, da bi svojega nekdanjega soproga prizadela. "Na žalost je to še en primer iste osebe, ki ne upošteva svojih pravnih in etičnih dolžnosti," je povedal neimenovan vir in dodal, da je s prikrivanjem prodaje kršila pravice edine osebe, ki je v uspeh posla vložila "denar in znoj". "Išče povrnitev naložbe, ki je ni vložila, in dobiček, ki ga ni zaslužila."

Pitt naj bi sicer poleg odškodnine zahteval, da se dogovor razveljavi.