Foto: AP
Foto: AP

Trump mlajši je od četrtkovega nesrečnega pripetljaja na snemanju v Novi Mehiki na svojem Instagramu delil več objav, v katerih se posmehuje Baldwinu, znanemu demokratu, nasprotniku orožja – in tudi Donalda Trumpa.

"Pištole ne ubijajo ljudi, Alec Baldwin ubija ljudi," piše na majici, ki jo lahko kupite v spletni trgovini predsednikovega sina za 27,99 dolarja.

V eni od objav je Trump mlajši ob fotografiji majice dodal povezavo do spletne trgovine, v drugi pa je objavil fotošopirano fotografijo Baldwina v isti majici.

V tretji objavi je nato uporabil podobo Homerja iz Simpsonovih s transparentom z zapisom: "Dajmo vsi gledat, kako Alec Baldwin okrivi pištolo" in pripisom: "Samo vprašanje časa je.”

43-letnega poslovneža je pripetljaj z Baldwinom očitno resnično zanimiral, saj je dva dni po dogodku objavil tudi fotografijo Baldwina s pripisom: "Tisto, ko protiorožarski norec ubije več ljudi s pištolo, kot jo je tvoja obsežna orožarska zbirka kadar koli ...".

Trump mlajši je tudi objavil več zapisov, v katerem se sprašuje, kako se je dogodka zgodil ,in da je nujno potrebna korenita preiskava.

Oče snemalke ne krivi Baldwina

63-letni Baldwin je na snemanju Rusta v četrtek med vajo proti direktorici fotografije Halyne Hutchins in režiserju Joelu Souzu ustrelil s pištolo, v kateri naj bi bili slepi naboji, a je bil en naboj pravi.

Hutchinsovo so lahko v bolnišnici samo še razglasili za mrtvo, Souzo so oskrbeli in izpustili. Baldwin naj bi bil po navedbah številnih virov popolnoma skrušen in strt ter popolnoma sodeluje s preiskovalci.

Igralec je tudi v stiku s svojci pokojne v Ukrajini rojene snemalke, ki so povedali, da jim je bil v oporo.

Oče Halyne Hutchins Anatoli Androsovič je dejal, da se mora njegov zet odločiti, ali namerava igralca ali kogar koli iz ekipe tožiti, da pa sam Baldwina ne krivi za hčerkino smrt. "Mislim, da ni Baldwin tisti, ki je odgovoren za njeno smrt. Odgovorni so rekviziterji, ki skrbijo za pištole," je povedal.

Dolgoletni spor Trumpa z Baldwinom

Policija primer preiskuje, za zdaj pa ni vložila nobenih kazenskih ovadb. Je pa že zdaj jasno, da na snemanju ni bilo dovolj ustrezno poskrbljeno za varnost.

Baldwin je do konca Trumpovega mandata v satirični oddaji Saturday Night Live upodabljal republikanskega predsednika. Celo zasluge mu je pripisal, da mu je oživil kariero. Foto: NBC
Baldwin je do konca Trumpovega mandata v satirični oddaji Saturday Night Live upodabljal republikanskega predsednika. Celo zasluge mu je pripisal, da mu je oživil kariero. Foto: NBC

Le šest ur pred usodnim dogodkom je šest zaposlenih odkorakalo s snemanja, ker so protestirali zaradi delovnih razmer, za orožje pa je skrbela neizkušena 24-letnica, za katero je bil to šele drugi film.

Za nameček je pištolo Baldwinu z zagotovilom, da je "varna", podal asistent režiserja, ki je bil sam v preiskavi zaradi neustreznih varnostnih razmer na snemanju enega od prejšnjih filmov.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in Baldwin sta sicer že dolgo v sporu, med drugim zaradi igralčevega večletnega satiričnega upodabljanja Trumpa v oddaji Saturday Night Live.

Skeči so Trumpa tako razburili, da je takrat na Twitterju pozval k preiskavi TV-mrež, ki kritizirajo republikance.