Z njim se je želela fotografirati. Foto: AP
Z njim se je želela fotografirati. Foto: AP

Ameriškega igralca Jamieja Foxxa toži neimenovana ženska, ki trdi, da jo je pred osmimi leti spolno napadel. Napad se je zgodil 26. avgusta 2015 okoli enih zjutraj v newyorški restavraciji. Ženska je sedela za mizo poleg Foxxa, čigar pravo ime je Eric Marlon Bishop, in ga vprašala, ali se lahko fotografira z njim.

V tožbi je navedeno, da naj bi bil zvezdnik videti opit, v fotografiranje pa naj bi privolil z besedami: "Seveda, ljubica, zate vse." Obenem naj bi ji rekel, da ima telo supermodela in da lepo diši. Nato naj bi jo vodil v odmaknjen del restavracije, se brez njenega soglasja dotikal njenih prsi in ji segel v spodnje perilo. Incident naj bi se končal, ko je ponjo prišla njena prijateljica, ki jo je iskala, poroča BBC.

Ženska naj bi zaradi "gnusnih dejanj" še vedno trpela za "hudo čustveno stisko in tesnobo, posttravmatsko stresno motnjo ter drugo telesno in čustveno škodo, čuti se ponižano, osramočeno". Tožnica zaradi domnevnega spolnega in telesnega napada oskarjevca toži za odškodnino, v tožbi mu očita, da je brez soglasja in namenoma uporabil silo, da se je je dotaknil na žaljiv način.

Prav tako zahteva odškodnino od lastnika restavracije in bara Marka Birnbauma, za katerega trdi, da je tik pred domnevnim napadom sedel z igralcem. V dokumentih je zapisano, da naj bi Birnbaum in zaposleni v restavraciji kršili dolžno skrbnost do tožnice, saj je niso zaščitili.

Tožba je bila vložena nekaj dni pred iztekom newyorškega zakona, ki tistim, ki so domnevno preživeli spolni zločin, omogoča vložitev tožbe po zastaranju. Na podlagi tega zakona so bili toženi nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, raper Sean Combs, komik Bill Cosby, igralec Cuba Gooding mlajši in Russell Brand.