Jason Priestley - leta se mu kaj dosti ne poznajo. Foto: EPA
Jason Priestley - leta se mu kaj dosti ne poznajo. Foto: EPA
V dnevih Beverly Hillsa 90210.
Jason Priestley je v zadnjih letih igral predvsem najrazličnejše epizodne vloge in snemal TV-serije. Foto: EPA
Prizor iz režijskega prvenca Cas & Dylan.
Z ženo Naomi imata dva otroka. Foto: EPA

Priestley te dni promovira svoj celovečerni režiserski prvenec, Cas & Dylan, v katerem igra Richard Dreyfuss nergavega starca z možganskim tumorjem, ki se odloči zadnje dni preživeti v svoji gozdni koči, na poti pa se mu pridruži radoživa in malce nora Tatiana Maslany (zvezdnica serije Orphan Black).

To sicer ni prvi režijski poskus nekdanjega najstniškega idola. Priestley se z režijo ukvarja že 20 let, vendar je večinoma sodeloval pri posameznih epizodah TV-serij in na TV-filmih. V zadnjih letih igra v seriji Call Me Fitz, predtem pa smo ga videli v vrsti kratkotrajnih TV-serij in v epizodnih vlogah.
Beverly Hills 90210 je bil tako, čeprav je Priestley vedno imel delo, njegov vrhunec. Za serijo, ki na svojo stran nikdar ni pridobila kritikov, je pa uživala izjemno gledanost (na višku 20 milijonov gledalcev tedensko), je Priestley kot edini izmed članov igralske zasedbe prejel dve nominaciji za zlati globus.
Pridni fant Beverly Hillsa
Leta 1969 rojeni Kanadčan je igral Brandona Walsha, gospoda popolnega, pridnega in marljivega srednješolca brez pregreh, z belo majico, gladko obrit, s "sfenano" pričesko in kopico slabih metafor na zalogi. Moralna vest Beverly Hillsa. 20 let pozneje je še vedno čeden, a bradat in malenkost bolj čokat. In še vedno se druži z Lukom Perryjem, porednim fantom serije, ki je (zlasti žensko) občinstvo razdelil na "tabor Brandon" in "tabor Dylan".

Ko so leta 1990 začeli snemati Beverly Hills 90210, je bil Priestley star 21 let, njegov lik jih je imel pet manj. Slava je prišla dobesedno čez noč, vsak dan ga je oblegal trop kričečih deklet in že zelo zgodaj mu je vse skupaj na neki točki tako prekipelo, da se je za nekaj časa zavlekel v Švico. Gledanost Beverly Hillsa je naraščala in naraščala, do leta 1994 je bila že najbolj gledana TV-serija v ZDA v kategoriji gledalcev do 35. leta starosti.
"Ko se ozrem nazaj, sem presenečen, da mi je uspelo. Kot mlademu fantu v Los Angelesu mi je bilo težko ... Nikdar si nisem upal pomisliti, da je taka stopnja slave sploh mogoča. Nihče ne bi pričakoval tega, samo idiot bi pomislil na kaj takega," razlaga Priestley.

Vseeno pa težko skrije kanček grenkobe: "Ko sem zapustil serijo, je bilo tako antiklimaktično, preprosto mi je pustilo slab priokus. Bila je četrta epizoda devete sezone. Posnel sem prvi prizor tistega jutra - in to z igralcem, ki so ga pripeljali kot mojo zamenjavo -, in to je bilo to. Objel sem ekipo, pobral svojo škatlo s stvarmi, šel do avtomobila in se odpeljal. Nobene zabave ni bilo, ničesar. Zdelo se mi je, kot da bi 'zagonil' devet let svojega življenja."

Deset sezon
Serija je nato vztrajala še eno sezono, leta 2008 pa so jo poskušali pri TV-hiši CBS oživiti, pod naslovom 90210 in z novo sezono. Serija je imela pol manj gledalcev in je trajala točno pol sezon manj.
"Ta serija nikdar ni dosegla uspehov naše serije, niti približno," pravi Priestley. "Pa so imeli vse igrače in ves denar. Snemali so v pravem studiu - mi pa smo snemali v preurejenih skladiščih, po katerih so tekale podgane. Naša serija je bila najbolj getovska serija sploh. Ko ste jo gledali, je bila videti bleščeča in zloščena, a je bila popoln geto. In ne bi je mogli snemati bolj daleč stran od Beverly Hillsa."

Vseeno pa Priestley priznava, da je za mlade igralce Hollywood danes precej nevarnejši kot v njegovih časih. "Pravi kaos je, klanje. Lahko razumete, zakaj jih toliko med njimi potrebuje lastnega telesnega stražarja." Priestley je bil tudi, ko so kamere ugasnile, priden - tista, ki je obredla vse hollywoodske bare in se spuščala v pretepe, je bila njegova televizijska sestra, Shannen Doherty.

Priestley tudi trdi, da nihče izmed moškega dela zasedbe ni kaj dosti izkoriščal svojega zvezdniškega statusa pri damah, saj da so bili preprosto "preveč pridni". "Jaz sem imel večino tistega časa stalno dekle, Luke pa je bil poročen. Je pa bil Brian Austin Green vedno zelo priljubljen pri damah, zato me ne čudi, da je pristal z Megan Fox," odgovarja na vprašanje novinarke, ali ga preseneča, da je "David Silver" danes poročen z najbolj vročo žensko na planetu.