Oboževalce je zgodba celo tako prevzela, da ameriškega predsednika Donalda Trumpa moledujejo, naj protagonista Joeja Exotica predčasno izpusti iz zapora. Foto: IMDb
Oboževalce je zgodba celo tako prevzela, da ameriškega predsednika Donalda Trumpa moledujejo, naj protagonista Joeja Exotica predčasno izpusti iz zapora. Foto: IMDb

Zvezno sodišče je Carole Baskin kot del razsodbe v milijonskem sodnem sporu glede blagovne znamke podelilo pravico do Exoticovega živalskega vrta v Oklahomi, kjer je imel v lasti več kot 220 velikih mačk, kot so tigri in levi.

Spor se je začel že leta 2011, ko je Baskinova, "aktivistka za pravice živali", ki pa je vodila zavetišče Big Cat Rescue, ki je bilo sumljivo podobno Exoticovemu živalskemu vrtu, vložila tožbo. Očitala je, da je Exotic – s pravim imenom Joseph Maldonado-Passage – uporabljal logotip, ki je (preveč) spominjal na njenega. Sodišče ji je dve leti pozneje pritrdilo in odločilo, da ji pripada milijon ameriških dolarjev odškodnine.

Toda Exotic se je plačilu izognil tako, da je premoženje v obliki živalskega vrta prepisal na svojo mater Shirley Schreibvogel, zato je Baskinova leta 2016 tožila tudi njo. Sodišče je zdaj razsodilo, da je bil "prenos lastništva res narejen zato, da bi živalski vrt umaknili z dosega Big Cat Rescue."

Exoticov nekdanji poslovni partner Jeff Lowe ima 120 dni časa, da se umakne s posesti in odstrani tudi vse divje živali, potem pa nastopi Baskinova.

Jeff Lowe (na sliki s soprogo Lauren) mora oditi v štirih mesecih. Foto: IMDb
Jeff Lowe (na sliki s soprogo Lauren) mora oditi v štirih mesecih. Foto: IMDb

Tigre bo krotil oskarjevec

Exotic je sicer trenutno v zaporu, kjer služi 22-letno zaporno kazen, ker je skušal najeti morilca, ki bi se znebil prav njegove osovražene tekmice. Njun spor ali bolje vzajemni prezir je tematsko jedro serije Tiger King, ki je na Netflixu med karanteno v času pandemije covida-19 postala svetovna uspešnica. Exotic je bil med drugim obseden z idejo, da je Carol ubila svojega moža in z njim nahranila mačke; proti njej je na spletu vodil obsedeno, nasilniško kampanjo.

Dokumentarec, ki v maniri resničnostnega šova spremlja zdrahe in tekmovalnost rejcev velikih mačk v ZDA, Tiger King se je v kratkem času razvil v nepričakovan popkulturni fenomen. Groteskni resnični dogodki bodo navdihnili tudi fikcijo – producenti iz hiše 20th Century Fox že načrtujejo film, ki temelji na seriji, Exotica bo upodobil celo kultni igralec Nicolas Cage.