Shatner leta 1988 na prizorišču snemanja. Foto: AP
Shatner leta 1988 na prizorišču snemanja. Foto: AP

Shatner, ki je za ljubitelje znanstvene fantastike še danes neločljivo povezan s pojmom raziskovanja vesolja, bo v vesolje poletel kot eden izmed štirih članov posadke na Blue Originovem plovilu New Shepard, in sicer v torek, 12. oktobra, so sporočili iz družbe.

90-letni igralec je ob tem dejal: "Že dolgo poslušam o vesolju. Zdaj sem dobil priložnost, da ga vidim od blizu, in sem jo pograbil. Kakšen čudež." Poleg igralca bodo v ekipi še nekdanji inženir Nase Chris Boshuizen, znanstvenik Glen de Vries in Audrey Powers, podpredsednica družbe Blue Origin in inženirka, so še pojasnili v Bezosovi družbi.

Shatner bo ob tem postal tudi najstarejši človek, ki bo oz. je poletel na rob vesolja. Zadnjih nekaj mesecev je ta rekord pripadal 82-letni Wally Funk, pionirki ženskega letenja, ki jo je na polet s seboj vzel sam Bezos, ko je julija preizkusil polet z New Shepardom. Z vesoljskim vozilom sta se dvignila dobrih 100 kilometrov nad teksaško puščavo in nato varno pristala, poroča Reuters.

Igralec si je v družbi ene vodilnih v podjetju, Sarah Knights, pred poletom temeljito ogledal Blue Originovo izstrelišče. Foto: AP
Igralec si je v družbi ene vodilnih v podjetju, Sarah Knights, pred poletom temeljito ogledal Blue Originovo izstrelišče. Foto: AP

Kratki poleti na rob vesolja so za Bezosa sicer precej donosen posel – medtem ko so prvi poleti "rezervirani" za povabljence, Blue Origin pospešeno načrtuje tudi povsem komercialne polete za vesoljske turiste. Do zdaj so, so navedli v družbi, prodali že za več kot 100 milijonov dolarjev vozovnic. Koliko je treba odšteti za eno, niso pojasnili.

A verjetno je številne, ki si želijo od blizu videti, kaj je tam zunaj, navdihnila prav Shatnerjeva legendarna upodobitev kapitana Jamesa T. Kirka v Zvezdnih stezah. Shatner je v Kirkove čevlje prvič stopil leta 1966 in nato velik del igralske kariere ostal neločljivo povezan s franšizo oz. likom.