Delila naj bi poglede na feminizem. Foto: EPA
Delila naj bi poglede na feminizem. Foto: EPA
Lady Gaga
Pevka v zadnjem času veliko potuje, saj predstavlja novi album Born This Way. Na zadnjih fotografijah se ne loči od zelene barve las. Foto: EPA

V času, ko se je Lady Gaga, ena najbolj ekstravagantnih izvajalk v zadnjem času, hudo sprla (ali celo razšla) z dolgoletnim fantom Lucom Carlom, je spomladi, ko je bila na turneji po Veliki Britaniji in ZDA, veliko časa preživela z 62-letnim bradatim, posmodernističnim teoretikom in prijateljem ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, piše New York Post. Južnoameriški mediji pa so šli še korak dlje in namigujejo, da naj bi se pevka in filozof zapletla celo romantično.

Gaga in Žižek, ki je s svojim intelektom "podobno kot Salman Rushdie očitno magnet za privlačne ženske, saj je bil nekdaj poročen z argentinsko manekenko Analio Hounie", kot piše časopis, sta na svojih srečanjih pogosto razpravljala o feminizmu in skupni človeški ustvarjalnosti. Popzvezdnica pa je Žižka podprla tudi marca na shodu v Londonu, ko se je sindikat učiteljev in predavateljev (UCU) odločil za stavko.

Razmišljanje Slavoja Žižka o Lady Gaga lahko preberete tukaj (v angleškem jeziku).

Ni spregledal obleke iz surovega mesa
V zadnjem blogerskem zapisu z naslovom "Komunizem ne pozna pošasti", ki je nastal konec marca, je Žižek Lady Gaga označil za "dobro prijateljico" in dodal, da v njenih kostumih, videospotih in celo v nekaterih pesmih obstaja "določena prisotnost teorije". Njena zloglasna mesna obleka, ki jo je nosila septembra lani na podelitvi MTV-jevih videonagrad, se po Žižkovih trditvah nanaša na patriarhalno omejujoče videnje ženskega telesa in mesa, živalskosti in ženskosti.

"Gnezdece" v New Yorku?
Kot še piše New York Post, bo Žižek, ki se je nekoč označil za "komunista v omejenem smislu" in "radikalnega levičarja", kot gostujoči profesor predaval na newyorški univerzi NYU, na kateri na seznamu nekdanjih študentk najdemo tudi razvpito pevko. Jeseni bo začel predavati nemščino. Opravljivi mediji namigujejo, da je povabilo sprejel prav zato, da bo lahko bližje pevki, ki ima v "velikem jabolku" stalno prebivališče.

Pevkini predstavniki novice o nenavadnem prijateljstvu niso želeli komentirati, slovenski filozof pa je dejal le: "Resnično mi je žal, ker vas bom razočaral, a to je vse časopisna raca. Edina stvar, ki nama je skupna, je podpora stavki v Londonu."

Ima slavne prijatelje
Spomnimo, o Žižku so svetovni mediji pisali tudi pred dnevi, ko je spletna stran WikiLeaks prek spletne dražbe na ebayu ponudila večerjo v eni najboljših londonskih restavracij z njim in Assangeem. Izklicna cena je bila 400 evrov, v nekaj dneh pa se je dvignila na 5.000 evrov. Osem srečnežev se jima bo lahko pridružilo na kosilu 2. julija, obedu pa bo sledila javna razprava med obema vidnima figurama današnjega časa.