Kot pravita Meghan in Harry, želita predvsem zaščititi zasebnost svojega sina. Foto: Reuters
Kot pravita Meghan in Harry, želita predvsem zaščititi zasebnost svojega sina. Foto: Reuters

Podlaga za tožbo je kalifornijski zakon, ki prepoveduje fotografiranje zasebnega življenja ljudi z uporabo letalnikov oziroma telefotoobjektivov. "Ne zahtevata posebne obravnave in razumeta, da ju mediji zasledujejo ter fotografirajo v javnosti, a vdori v njuno domače zasebno življenje niso sprejemljivi in legalni," so v tožbi zapisali pravni zastopniki para. Fotografi naj bi v preteklih tednih posneli več nezakonitih fotografij njunega sina Archieja, kar je kraljevi par spodbudilo na sodno pot.

Par v tožbi opisuje domače življenje, ki ga stalno oblegajo letalniki in helikopterski preleti fotografov. Ti naj bi tudi rezali luknje v varnostne ograje in poskušali na druge načine vdreti v varovano sotesko v soseski Beverly Hills, kjer po novem stanuje kraljevi par.

Ker ne poznata identitete fotografa, ki je posnel slike njunega sina, sta tožbo vložila proti neimenovanemu fotografu. To zakon dopušča, saj se v sodni preiskavi pogosto odkrije resnični storilec domnevno kaznivega dejanja.

Meghan in Harry sta se odločila, da tabloidom ne bosta več popuščala. Foto: AP
Meghan in Harry sta se odločila, da tabloidom ne bosta več popuščala. Foto: AP

Neskončni sodni boji

To sicer ni edina tožba, v katero je trenutno vpletena Meghan. Vojvodinja Sussex na londonskem sodišču prav tako zahteva sodno odredbo, s katero bi tabloidu The Mail on Sunday, najbolj brani nedeljski tiskovini, preprečili objavo imen petih prijateljic, potencialnih prič v tekočem pravnem sporu.

Tega je oktobra lani začela Meghan, ko je vložila tožbo proti družbi ANL, lastniku medija, zaradi zlorabe zasebnih podatkov, kršitve avtorskih pravic in zakona o varstvu podatkov. Britanski tabloid je namreč v enem izmed člankov objavil ročno spisano pismo, ki ga je vojvodinja poslala svojemu očetu Thomasu Marklu.

Družba ANL je objavo upravičevala na podlagi razkritij neimenovanih petih Meghaninih prijateljic ameriškemu Peoplu. Meghanina pravna skupina Schillings trdi, da ne drži, da je Meghan dovolila prijateljicam, da razkrijejo podrobnosti o pismu.