V angleški različici knjige imeni nista bili vključeni, na Nizozemskem se je že pojavil preurejen prevod. Foto: AP
V angleški različici knjige imeni nista bili vključeni, na Nizozemskem se je že pojavil preurejen prevod. Foto: AP

Med intervjujem z Oprah Winfrey marca 2021 je vojvodinja Susseška, Meghan, trdila, da se je vsaj en član kraljeve družine s princem Harryjem pogovarjal o barvi kože njunega nerojenega otroka. Omid Scobie je pred kratkim izdal knjigo Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy's Fight for Survival, v nizozemski različici pa sta bila poimenovana tudi udeleženca v teh pogovorih. To naj bi bila kralj Karel III. in valižanska princesa Kate.

Sorodna novica Po barvi kože Meghaninih otrok naj bi spraševal Charles. Njegov urad: "Gre za izmišljotino."

Avtor knjige je sicer za BBC Newsnight dejal, da ne ve, kako je nizozemski prevod knjige vseboval imena. Dodal je, da že poteka temeljita preiskava, da bi ugotovili, kako se je to zgodilo. Prav tako je zatrdil, da v angleški različici knjige, ki jo je uredil sam, imeni nista bili vključeni, poroča Guardian.

Nizozemski kraljevi poročevalec Rick Evers je objavil videoposnetek, v katerem opozarja na odlomke v knjigi, v katerih sta imeni kralja in valižanske princese povezani z obtožbo. Imeni Karla III. in Kate sta se seveda pojavili tudi v različnih medijih.

V svoji oddaji TalkTV ju je navedel tudi britanski voditelj Piers Morgan. "Odkrito povedano, če lahko Nizozemci, ki tavajo v knjigarni, vzamejo knjigo in vidijo ti imeni, potem ste tudi vi, Britanci, ki dejansko plačujete za britansko kraljevo družino, to upravičeni vedeti," je dejal svojim gledalcem in poudaril, da naj bi s tem želel spodbuditi odprto razpravo.

Založnik knjige Xander je napovedal, da se je v knjigarnah na Nizozemskem s 1. decembrom že pojavila preurejena nizozemska različica knjige brez imen.

Buckinghamska palača je za BBC razkrila, da naj bi že "raziskovala vse možnosti", kar je namig, da bi bil na mizi lahko pravni postopek.