Randy in Evi Quaid ob aretaciji v Vermontu. Foto: Reuters
Randy in Evi Quaid ob aretaciji v Vermontu. Foto: Reuters
Randy in Evi Quaid (2001)
Igralca smo videli v filmih The Last Picture Show, The Last Detail (za katerega je bil nominiran za oskarja), Kingpin, Dan neodvisnosti in Gora Brokeback. Foto: Reuters

Ko je poskušal z ženo Evi nezakonito prečkati mejo med Quebecom in Vermontom, so ga namreč ujeli ameriški policisti in oba aretirali.

Njuno pridržanje je zadnje poglavje v dolgoletni bizarni sagi izogibanja sodišču in zatrjevanja, da ju lovijo "hollywoodski morilci", poroča CNN.

65-letnega Randyja, sicer starejšega brata slavnejšega igralca Dennisa Quaida, so skupaj z ženo ameriški možje postave leta 2010 aretirali dvakrat. Na začetku leta najprej zato, ker nista plačala računa v hotelu v znesku 10.000 dolarjev, nato pa še septembra, ko sta se nezakonito naselila v hišo, v kateri sta prebivala pred leti in povzročila za 5.000 dolarjev škode.

Čez nekaj tednov bi se morala zglasiti pred sodnikom, vendar sta pobegnila v Kanado. Ko je policija v Vancouvru odkrila, da imata zakonca v Kaliforniji izdan nalog za aretacijo, so ju aretirali, nato pa sta v Kanadi zaprosila za status beguncev, češ da se bojita za svoji življenji.

V strahu pred morilci hollywoodskih zvezd
Quaid je potožil, da ga preganjajo že 20 let, njegova žena pa je dejala, da je bilo kar osem igralskih prijateljev njenega moža v zadnjih letih umorjenih in da se bojita, da bo naslednji on. "Čutiva, da sta najini življenji v nevarnosti," je povedala odboru za priseljevanje in begunce.

Njun odvetnik je pozneje prebral novinarjem sporočilo para: "Da, iščeva azil pred tistimi, ki 'fentavajo' hollywoodske zvezde." Med njihovimi žrtvami sta naštela tudi Quaidovega soigralca iz filma Gora Brokeback Heatha Ledgerja - kot uradni razlog njegove smrti je sicer naveden previsok odmerek zdravil na recept.

Pred izgonom iz države poskušala pobegniti sama
Kanadske oblasti so paru leta 2011 izdale dovoljenje za bivanje, Evi so nato odobrili tudi kanadsko državljanstvo, saj je bil tam rojen njen oče. Randy je pozneje zaprosil še za stalno prebivališče, vendar so mu to vlogo leta 2013 zavrnili.

Kanadska televizija CTV poroča, da so ga nameravali v sredo izročiti ZDA, vendar pa je par vzel stvari v svoje roke in se poskušal pretihotapiti čez mejo, da bi v Ameriki nato poskušal ostati neopažen.

Načrte jima je prekrižala policija v Vermontu, ki ju je ujela. Sodnik je dosodil pol milijona dolarjev varščine za vsakega, vmes pa tudi odločil, da ju bodo zaradi nalogov za aretacijo, leta 2010 izdanih v Santa Barbari, izročili oblastem v ameriški zvezni državi Kalifornija.