Susseški par je velik zagovornik boja proti podnebnim spremembam. Foto: EPA
Susseški par je velik zagovornik boja proti podnebnim spremembam. Foto: EPA

"Na začetku pandemije mi je nekdo rekel, da se mu zdi, kot da nas je mati narava poslala v kot, da bi razmislili. Gotovo me je vse skupaj opomnilo na to, kako povezani smo med seboj. Tako ljudje med seboj kot ljudje z naravo" je v pogovoru dejal Harry.

Harry in Meghan sta od izstopa iz kraljeve družine večkrat spregovorila o pomenu varstva okolja in drugih pomembnih družbeno-socialnih temah. Kljub temu ju spremljajo kritike o nepotrebnem razsipnem življenju in zapravljanju, na primer obtožbe o preveč letalskih potovanjih.

"Vsaka kapljica dežja, ki pade na sušno zemljo, jo poživi in ji vrne življenje. Kaj, ko bi mi vsi bili dežne kaplje za naravo in bi ji povrnili nazaj njeno nekdanjo lepoto? Kaj, ko bi bilo vsakemu izmed nas mar in bi poskrbeli za naravo? Enkrat bomo to morali storiti, ker nam narava daje življenje in brez nje ne bomo mogli," je še dodal Harry in gledalce pozval, naj razmislijo o vzdržnosti njihovega življenskega sloga.

Pandemija je v določenih območjih prinesla olajšanje za naravo, predvsem zaradi manj onesnaževanja zaradi prometa. A po drugi strani se je stanje v nekaterih delih sveta bistveno poslabšalo. Prestolnica naših južnih sosedov Zagreb se je na primer pretekli mesec uvrstila na peto mesto med svetovnimi mesti z najbolj onesnaženim zrakom.