Princ Harry med pogovorom z Andersonom Cooprom, ki je, mimogrede, pred leti dobil emmyja za svoje poročanje s pogreba Harryjeve matere, princese Diane. Foto: YouTube
Princ Harry med pogovorom z Andersonom Cooprom, ki je, mimogrede, pred leti dobil emmyja za svoje poročanje s pogreba Harryjeve matere, princese Diane. Foto: YouTube

Vojvoda Susseški je v okviru promocije knjige z naslovom Spare (gre za izraz, ki opisuje "rezervnega dediča" in ki je Harryja spremljal že od rojstva) gostoval v oddaji 60 Minutes, ki jo vodi sloviti Anderson Cooper in ki bo premierno predvajana v nedeljo zvečer, na dan izida. Ameriška televizijska mreža CBS je za zdaj predvajala le 60-sekundni napovednik, a če sodimo po njem, se Harry tokrat – v nasprotju s tako rekoč vsemi dozdajšnjimi intervjuji – ni mogel izogniti težjim vprašanjem, vključno s tem, zakaj se gre medijsko vojno proti svoji družini, če sta bila prav pritisk medijev oz. medijska gonja razlog za to, da je kraljevo družino pred dvema letoma dokončno zapustil.

"Pravite, da ste zadeve skušali zgladiti zasebno?" vidimo v napovedniku Coopra vprašati princa Harryja. Ta odgovori: "Da, in vsakič, ko sem to poskušal urediti zasebno, so se pojavila poročanja, odtekanje informacij in podtikanje zgodb o meni in moji ženi."

Znova je tako ponovil svoje že znane trditve iz pred kratkim predvajane dokumentarne serije na Netflixu, da britanska kraljeva palača "svojo zgodbo" medijem posreduje prikrito, tako da poskrbi, da zadeve pricurljajo v javnost. "Izbranim novinarjem posredujejo informacije ali pa se z njimi pogovarjajo tako, da jim dajejo iztočnice za zgodbo, na koncu pa uradno nikoli ničesar ne komentirajo," je o pregovorni (navidezni) molčečnosti Buckinghamske palače še zatrdil Harry.

Dodal je še, da je šest let poslušal, kako ga Buckinghamska palača ne more zaščititi pred mediji, po drugi strani pa je bilo ves čas takšno delovanje običajna praksa, zato je vojvoda Susseški prepričan, da je pregovorna tišina palače "v resnici izdaja".

Poleg tega je Harry v intervjuju za britansko televizijsko mrežo ITV odgovarjal tudi na vprašanja svojega prijatelja, sicer poznavalca s kraljevo družino povezanih tematik, Toma Bradbyja (spomnimo: ta je posnel tisti "dokumentarec" o turneji vojvode in vojvodinje Susseških po južni Afriki, ki je pomenil uvod v odhod para čez lužo).

V kratkem napovedniku intervjuja, ki bo prav tako kot Cooprov predvajan v nedeljo zvečer, je tako mogoče Harryja slišati, da si "želi družine, ne institucije". "Želim si, da bi dobil svojega očeta nazaj, rad bi dobil svojega brata nazaj," je tudi ena od izjav, ki jih je mogoče slišati.

Po drugi strani pa Harry med drugim izreče tudi "pokazali niso niti najmanjše pripravljenosti na spravo", s čimer najverjetneje puščico uperja prav v očeta, britanskega kralja Karla III., in brata, valižanskega princa Williama.