Že maja lani Harry ni uspel niti z izpodbijanjem še ene odločitve vlade. Foto: EPA
Že maja lani Harry ni uspel niti z izpodbijanjem še ene odločitve vlade. Foto: EPA

Mlajši sin kralja Karla III. se je za pravne korake proti britanski vladi odločil, ko je ta februarja 2020 sporočila, da med svojimi obiski v državi ne bo več deležen enake mere javno financiranega varovanja kot dotlej, češ da je prenehal opravljati kraljeve dolžnosti in večinoma živi v tujini. Še vedno bi mu sicer nudili varovanje, a krojeno po meri in ne samodejno, kakršno pripada drugim aktivnim članom kraljeve družine.

Sorodna novica Harry si z družino ne upa obiskati domovine brez policijskega spremstva

Princ, ki je leta 2020 zapustil Veliko Britanijo in si z ženo Meghan nov dom ustvaril v Kaliforniji, je po drugi strani na decembrski obravnavi trdil, da mu skrbi glede varnosti preprečujejo obiske v državi. "Združeno kraljestvo je moj dom, je bistvenega pomena za zapuščino mojih otrok," je zapisal in dodal, da to ni mogoče, če svoji družini, pa tudi sebi ne more zagotoviti varnosti.

Sodnik Peter Lane je v današnji razsodbi ugotovil, da v odločitvi o znižanju ravni njegovega varovanja ni nikakršne protizakonitosti, niti nerazumnosti ali postopkovnih nepravilnosti. Zanj po meri določeno varovanje se mu zdi pravno dobro utemeljen korak, vsebino sodbe povzema britanski BBC.

Že maja lani Harry ni uspel niti z izpodbijanjem še ene odločitve vlade, ki mu ni dovolila, da bi v času obiskov na Otoku sam plačal za posebno policijsko zaščito. Glede na utemeljitev notranjega ministrstva ni primerno, da bi bogatim ljudem plačevali za varovanje ob predhodni ugotovitvi, da tovrstno varovanje ni v javnem interesu.