Ryan Lochte je dobitnik 12 olimpijskih kolajn in po Michaelu Phelpsu najuspešnejši med plavalci v Združenih državah. Foto: Reuters
Ryan Lochte je dobitnik 12 olimpijskih kolajn in po Michaelu Phelpsu najuspešnejši med plavalci v Združenih državah. Foto: Reuters
Ryan Lochte
Ameriški mediji so lažnivo četverico raztrgali, ne manjka filmskih primerjav, denimo s filmom Ti, ti lažnivec (Liar, Liar) z Jimom Carryjem v glavni vlogi ali ko Lochteja označujejo kot Grdega Američana (The Ugly American). Foto: Reuters

Lochte, ki je gostoval v ABC-jevi oddaji Good Morning America, je na vprašanje, ali je s svojimi dejanji osramotil Združene države, odgovoril: "Mislim, da vsi pretiravajo s tem in da so vsi utrujeni, ko slišijo za to. Želim le naprej."

Dodal je, da je lagal o enem delu, in sicer tistem, da so mu na glavo prislonili pištolo. "Prevzemam vso odgovornost. Sem človek. Naredil sem napako. Zelo veliko napako."

Čeprav 32-letni olimpijec želi čim prej končati sago o izmišljenem ropu, tega ne bo mogel tako zlahka izbrisati. Tožilstvo v Riu de Janeiru je namreč prejšnji teden zaradi lažne prijave vložilo obtožnico zoper njega. Zdaj bo brazilsko pravosodje za sodelovanje zaprosilo ameriško, plavalcu pa za storjeni prekršek grozi do pol leta zapora ali pa vsaj denarna kazen.

Zaradi laži je Ryan ostal že brez milijonskega zneska, saj so sodelovanje z njim prekinili štirje glavni sponzorji.

Nekaj denarja in ponovno priljubljenost pa mu bo morebiti prinesel nov posel. Ryan bo namreč sodeloval v 23. sezoni ameriškega šova Ples z zvezdami.

Škandal mednarodnih razsežnosti
Lochte je skupaj s še tremi ameriškimi plavalci Jamesom Feigenom, Gunnarjem Bentzom in Jackom Congerjem med olimpijskimi igrami v Riu z izmišljeno zgodbo o tem, da so jih po olimpijski zabavi v francoski hiši napadli v policiste preoblečeni oboroženi roparji med vožnjo s taksijem, zakuhal škandal - ameriške medije je o sinu žrtvi brazilskih roparjev obvestila tudi Lochtejeva mama -, ta je imel velike mednarodne in diplomatske razsežnosti.

Izkazalo se je, da je bila resnica popolnoma nasprotna. V resnici so se plavalci v jutranjih urh vračali z zabave, mehurje izpraznili za bencinsko črpalko, pri tem pa je Lochte iz objestnosti poškodoval še oglasni napis na bližnjem zidu. Varnostniki tega niso mirno gledali in na kraju samem zahtevali denar za storjeno škodo.