Olimpijska afera Lochte je izbruhnila zaradi izmišljene zgodbe ameriškega plavalca, da je bil žrtev roparjev med igrami v Riu. Foto: Reuters
Olimpijska afera Lochte je izbruhnila zaradi izmišljene zgodbe ameriškega plavalca, da je bil žrtev roparjev med igrami v Riu. Foto: Reuters

Ryan Lochte, ki je v Riu osvojil zlato medaljo na 4 x 200 m prosto, si je poleg preiskave krovne olimpijske organizacije nakopal še jezo svojega pokrovitelja.

Podjetje Speedo USA je sporočilo, da je končalo sodelovanje z ameriškim plavalcem: "Speedo USA sporoča, da končuje sponzorsko sodelovanje z Ryanom Lochtejem. V več kot desetletju smo uživali v sodelovanju, Ryan je bil pomemben člen naše ekipe, a ne moremo prezreti vedenja na igrah v Riu, ki je bilo v nasprotju z vrlinami, ki jih zagovarja podjetje."

Obenem bodo del sredstev, ki bi jih po pogodbi sicer dobil plavalec, zdaj namenili dobrodelni organizaciji Save the Children, ki bo dobila 50.000 dolarjev.

Dodali so še, da zelo cenijo njegove uspehe (na OI je zbral kar 12 medalj, od tega šest zlatih) in da upajo, da bo to zanj izkušnja, iz katere se bo nekaj naučil.

Laži ni tolerirala niti modna hiša Ralph Lauren, ki je ustvarila olimpijska oblačila za Američane. Ryana Lochteja je umaknila iz spletne kampanje.

Olimpijska afera
Lochte in še trije ameriški plavalci so med OI v Riu poskrbeli za pravi škandal. Posredovali so zgodbo o tem, da so jih napadli v policiste preoblečeni roparji, izkazalo pa se je, da je bila resnica precej drugačna.

Plavalci so zgodaj zjutraj opiti uničevali inventar na bencinski črpalki, zaradi česar so od njih denar zahtevali oboroženi varnostniki. V dogajanje je posegla tudi policija in med igrami začasno pridržala dva tekmovalca, Lochte se je že pred tem vrnil v domovino, po nekaj dneh pa je svojo preiskavo napovedal še Mednarodni olimpijski komite.

Lochte in preostala trojica so se pozneje sicer opravičili za svoje vedenje in laži o ropu ter dejanje obžalovali.