Tožilstvo v Rio de Janeiru je zaradi lažne prijave vložilo obtožnico proti Ryanu Lochteju. Foto: Reuters
Tožilstvo v Rio de Janeiru je zaradi lažne prijave vložilo obtožnico proti Ryanu Lochteju. Foto: Reuters

32-letni Lochte je med olimpijskimi igrami v Riu trdil, da so njega in tri njegove prijatelje iz ameriške plavalne reprezentance napadli roparji, posnetki na varnostni kamerah pa so potrdili, da je zgodba izmišljena. V resnici so se plavalci v jutranjih urah vračali z zabave in razgrajali na eni od bencinskih črpalk. Varnostniki so zahtevali, da poravnajo škodo, Lochte pa je poskušal vandalizem pomesti po preprogo tako, da je policiji prijavil rop.

Policija je po preiskavi primer predala tožilstvu, to pa je v četrtek vložilo obtožnico. Zdaj bo brazilsko pravosodje za sodelovanje zaprosilo ameriško, plavalcu pa za storjeni prekršek grozi do pol leta zapora ali pa vsaj denarna kazen.

Ryan Lochte, dobitnik dvanajstih olimpijskih medalj, je zaradi nespametnega dejanja izgubil vse največje pokrovitelje, vključno s Speedom, včeraj pa se je za spremembo eden izmed pokroviteljev odločil, da stopi na Lochtejevo stran. Pine Bros, ki izdeluje zdravilo proti kašlju, je namreč podpisal pogodbo z Lochtejem, ki se je na Twitterju odzval z besedami: "Hvala za zaupanje. Potrudil se bom, da boste ponosni name."