Foto: EPA
Foto: EPA

Za stoletnika je bil nazadnje usoden prav covid-19, bolezen, zaradi katere je spomladi s pomočjo hodulje s kolesi prehodil 100 dolžin svojega 25 metrov dolgega vrta.

Zadnjih nekaj tednov se je zdravil zaradi pljučnice, prejšnji teden pa je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus. "Z nami doma je bil do danes, ko je potreboval pomoč pri dihanju," je v nedeljo prek Twitterja sporočila njegova hčerka Hannah Ingram-Moore.

Zaradi zdravil, ki jih je prejemal za zdravljenje pljučnice, Moore še ni bil cepljen proti covidu-19, je pojasnila predstavnica družine.

Čeprav so ga sprejeli na navadni oddelek, so čez dva dni sporočili žalostno vest, da je bila bolezen močnejša. Sožalje svojcem je že izreklo vodstvo bolnišnice, minister za zdravje Matt Hancock je na Twitterju zapisal, da je bil "britanski junak, ki je pokazal najboljšo plat naše dežele".

Sorodna novica Edinstvena slovesnost za edinstvenega človeka

Kraljica Elizabeta II., ki ga je lani poleti povišala v viteza, je družini poslala tudi zasebno sporočilo, v Buckinghamski palači pa dodajajo, da ji je bilo v čast, da ga je spoznala. Britanski premier Boris Johnson je zapisal: "Ni postal le nacionalni navdih, ampak žarek upanja za ves svet."

"Lansko leto je bilo zanj neverjetno. Vlilo mu je življenjsko energijo in doživel je stvari, o katerih bi lahko le sanjal. Kratek čas je živel v številnih srcih, v naših pa bo kot čudovit oče in dedek živel večno," so dejale njegove hčerke.

Hodil je in hodil

Moore je bil lani s svojim dobrodelnim vrtnim maratonom na naslovnicah po vsem svetu. Za svoj 100. rojstni dan je prejel več kot 125.000 čestitk, zaznamovali so ga tudi s preletom vojaških letal.

Moore, ki je med drugo svetovno vojno služil v Indiji, je zaslovel nekaj tednov pred rojstnim dnem, ki ga je praznoval 30. aprila, ko se je odločil s svojo hojico prehoditi 100 dolžin svojega vrta še pred dopolnjenim 100. letom starosti, sočasno pa s tem zbiral denar.

Ker je zastavljeni cilj, 1000 funtov in 100 krogov, dosegel le malo po tem, je denar zbiral še naprej – pa tudi hodil. Na računu, ki je namenjen britanskemu zdravstvenemu sistemu (NHS), se je nato do 100. rojstnega dne nabralo že več kot 36 milijonov evrov. Vojska pa ga je zaradi njegovega plemenitega dejanja povišala v čin častnega polkovnika, kraljica pa, kot rečeno, v viteza.