Vojvoda in vojvodinja Susseška bosta v sredo uradno prenehala opravljati kraljeve dolžnosti, prav tako ne bosta več predstavljala kraljice Elizabete II. Ob tem bo par, ki se je pred dnevi s sinkom Archiejem iz Vancouvra preselil v Los Angeles, postal finančno neodvisen. Zagotovila sta tudi, da bosta v ZDA sama poskrbela za zagotavljanje svoje varnosti.

Po dogovoru, ki sta ga pred tedni sklenila s kraljičinimi pomočniki v Londonu, morata Harry in Meghan prenehati na Instagramu objavljati pod imenom sussexroyal – ta profil, ki sta ga odprla aprila lani, ima 11,3 milijona sledilcev, prav tako ne bosta več osveževala objav na spletni strani SussexRoyal.com. Kot sta sporočila v ponedeljek, bosta obe strani nekaj časa še vidni, a na njih ne bo novih vsebin.

Njuna predstavnica je dejala: "Vojvoda in vojvodinja Susseška se bosta v prihodnjih nekaj mesecih osredotočila na družino in še naprej zasebno podpirala nekatere dobrodelne organizacije. Obenem se bosta posvetila ustanovitvi svoje neprofitne ustanove."

Charles prihaja iz samoosamitve

Valižanski princ Charles, ki je okužen z novim koronavirusom, a ima le blage znake, je en teden preživel v samoosamitvi na svojem posestvu na Škotskem, po posvetu z zdravniki pa se zdaj že lahko druži z drugimi ljudmi. Pri njegovi ženi Camilli test ni pokazal okužbe.

V sporočilu na Instagramu sta se zvezdnika zahvalila vsem svojim sledilcem in zapisala: "Trenutno so po vsem svetu najpomembnejši zdravje in dobro počutje ter iskanje rešitev za množico težav, ki so se pojavile kot posledica te pandemije. Preučila bova, kako lahko kar najbolj pomagava. Čeprav naju tukaj ne boste več videli, bova delala naprej."

Družina naj bi zadnje dni živela v Los Angelesu, kjer živi tudi Doria Ragland, Meghanina mama. Po dogovoru bo njihov dom na Otoku ostal Frogmore Cottage v bližini gradu Windsor, a bosta Harry in Meghan vrnila več kot tri milijone davkoplačevalskega denarja, ki sta ga porabila za obnovo te stavbe. Za bivanje v njej bosta plačevala najemnino in pokrila tudi vse stroške. 15-članska ekipa pomočnikov, ki je zanju skrbela v Buckinghamski palači, ne deluje več, za njuno javno podobo od zdaj skrbi podjetje Sunshine Sachs iz Hollywooda.

V sredini marca sta v Londonu opravila še zadnje kraljeve obveznosti. Foto: Reuters
V sredini marca sta v Londonu opravila še zadnje kraljeve obveznosti. Foto: Reuters

Poznavalka kraljeve družine Penny Junor je za Guardian dejala: "Njun trenutni položaj je zaradi pandemije novega koronavirusa precej slabši, kot je bil še januarja. Menim, da bosta čez nekaj časa postala nepomembna človeka, neki oddaljen spomin."

Naziva "vaša kraljeva visokost" ne bosta več uporabljala, bo pa princ Harry ostal šesti v vrsti za britanski prestol. Njegov desetmesečni sin Archie ostaja mesto za njim.