Na fotografiji, izbrani za naslovnico februarske številke revije, 56-letna senatorka, ki bo čez teden dni prisegla kot podpredsednica ZDA, nosi zelo sproščeno obleko, vključno s kavbojkami in allstarkami, ki so sicer postale že skoraj njen zaščitni znak.

Uporabniki družbenih omrežij reviji Vogue očitajo, da je fotografija po eni strani skrajno slaba iz estetskega vidika, tako oprava Harrisove kot osvetlitev pa je ne prikazujeta v najboljši luči.

Po drugi strani pa, nadaljujejo, naslovnica v taki izdaji tudi ne odraža vseh dosežkov Harrisove.

A Wintourjeva, že desetletja strah in trepet v modnem svetu, pravi, da je bil namen fotografij ravno poudariti njene uspehe.

"Naš cilj je bil zgolj in samo proslaviti izjemno zmago nove podpredsednice Harrisove ter ta pomembni trenutek v ameriški zgodovini, še posebej za temnopolte ženske po vsem svetu," je povedala Wintourjeva za New York Times.

Kamala Harris rada nosi allstarke. Foto: EPA
Kamala Harris rada nosi allstarke. Foto: EPA

Wintourjeva je tudi branila odločitev uredništva Voguea, da za tiskano naslovnico izbere ravno to fotografijo in ne alternativne, na kateri Harrisova nosi bolj formalni svetlo modri hlačni kostim.

Šum v komunikaciji?

Eden izmed članov ekipe Harrisove je za AP povedal, da se je osebje Voguea, vključno z Wintourjevo, strinjalo, da za naslovnico uporabijo to drugo fotografijo.

A Wintourjeva zanika, da bi imeli kak uradni dogovor.

"Vsem se je zdelo, da manj formalni portret nove podpredsednice resnično odraža trenutek, v katerem živimo," je dejala urednica, tudi sama vplivna podpornica demokratske stranke.

"Zdelo se nam je, da ta tragični trenutek v globalni zgodovini lahko ujame le precej manj formalna fotografija. Ki resnično odraža zaščitni znak kampanje Joeja Bidna in Kamale Harris ter vsega, kar sta skušala doseči in kar, sem prepričana, bosta dosegla."

Obe fotografiji je sicer posnel Tyler Mitchell, ki je leta 2018 postal prvi temnopolti fotograf, ki je fotografiral naslovnico za Vogue. Revija se je v preteklosti že morala braniti kritik, da ima težave, ko gre za rasno vključevalnost.

Kamala Harris bo sicer prva ženska na položaju podpredsednice ZDA, z njo pa Združene države dobivajo tudi prvo temnopolto osebo na tem položaju in prvo osebo azijsko-ameriškega rodu.