Foto:
Foto:

Varnostni svet je posebej pozval Srbijo in Črno goro, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Republiko srbsko, naj storijo vse za aretacijo haaških osumljencev, še posebej Radovana Karadžića, Ratka Mladića in Anteja Gotovine.

Karadžić in Mladić sta obtožena vojnih zločinov med letoma 1992 in 1995 v vojni v BiH-u, medtem ko je Gotovina obtožen, da je naročil umore hrvaških Srbov leta 1995.

Skupno iskanje obtoženih
Obveščevalne službe BiH-a ter Srbije in Črne gore skupaj iščejo Radovana Karadžića in Ratka Mladića, obtožena vojnih zločinov. O tem je za črnogorski dnevnik Vijesti spregovoril bosansko-hercegovski premier Adnan Terzić.

VS želi Kabugo
Svet je na Ruando, Kenijo, Republiko Kongo in Demokratično republiko Kongo naslovil poziv, naj se bolj potrudijo in pomagajo prijeti Feliciena Kabugo, bogatega poslovneža, obtoženega, da je pomagal pri financiranju oborožene milice Hutu. Te naj bi bile odgovorne za veliko število umorov v Ruandi leta 1994.

Sodišča bodo 2010 zaprli
Sodišči za zločine, storjene v Ruandi in na prostoru nekdanje Jugoslavije, sta pod pritiskom VS-a določila časovne okvire, po katerih naj bi se vse preiskave o domnevnih zločinih končale še letos. Sojenja naj bi se končala do leta 2008, sodišči pa naj bi zaprli do leta 2010. Predstavniki sodišč pa so se VS-u pritožili, da jim delo otežuje tudi primanjkljaj v njihovem proračunu.