Foto:
Foto:
Dow Jones je na Wall Streetu izgubil 0,4 odstotka.

Njihov enotni tečaj je sicer izgubil dva odstotka. Začetek ni kazal na tak scenarij, saj je bila ob odprtju trga cena novomeškega farmacevta (skupni promet: 225 milijonov SIT) 81.000 SIT. Mercatorjeve delnice (130 milijonov SIT prometa) so se pocenile za več kot odstotek, na dobrih 41.500 SIT.

Kaj je po mirnem začetku tedna preplašilo vlagatelje? So krivi izidi volitev in presenetljiva zmaga desnice? Novinarji, ki po stavki ne "znajo" več pisati o podjetjih, ki bodo kmalu tarče prevzema? Oboje je malo verjetno - bržkone gre zgolj za normalen popravek po dolgotrajni rasti.

Skoraj dva odstotka cenejše so delnice Gorenja (tečaj je 6.336 SIT), okrog odstotek pa delnice Petrola, Salusa, Merkurja in Luke Koper, ki v prvih dneh po razširitvi hrvaške jurisdikcije na morju ni imela težav.

Svetli izjemi dneva so delnice Kompasa MTS, ki so se ob nizkem prometu podražile na 1.300 SIT, in delnice družbe Triglav naložbe, ki so na prostem trgu presegle tečaj 426 SIT. Največ prometa na prostem trgu je bilo z delniškim idom Triglav steber ena in investicijskim skladom NFD 1. Za oba velja polodstotna pocenitev. Za 2,6 odstotka cenejša je Krona senior (155 SIT), tri odstotke pa je padel holding Maksima (1.045 SIT).

Slovenski borzni indeks (4.784 točk) in indeks PIX (4.322 točk) sta izgubila odstotek vrednosti, indeks prostega trga IPT (3.974 točk) pa se je znižal za 0,7 odstotka.

Nafta preplašila le Američane
Evropske delnice so bile v torek ob koncu trgovanja v povprečju vredne največ od konca aprila. Od posameznih trgov se lahko najbolj pohvali londonski, kjer je delniški indeks FTSE 100 dosegel najvišjo vrednost v zadnjih več kot dveh letih. Danes dopoldne se je rast izpela.

Slabše je torek minil v ZDA, kjer so vlagatelji več pozornosti namenjali rekordno visoki ceni nafte - ameriška lahka nafta je prvič presegla 51dolarjev za sod. Dow Jones (10.177 točk) je izgubil 0,4 odstotka. Indeks Nasdaq (1.955) se je le simbolično zvišal.

Ta teden bo sicer največ pozornosti deležna objava septembrskega trga delovne sile v ZDA, zadnja te vrste pred predsedniškimi volitvami. Ker na volitve zelo vplivajo aktualni gospodarski podatki, posebej trg dela, bodo sveži podatki še toliko bolj na očeh.