V Nemčiji že testirajo leteče taksije. Foto: Italdesign
V Nemčiji že testirajo leteče taksije. Foto: Italdesign

Ustvarili so namreč vozilo, imenovano Pop.Up.Next, ki združuje lastnosti avtomobila in helikopterja ter lahko zaradi avtonomnega upravljanja potnike brez pomoči voznika popelje kamor koli. Leteči avtomobil je bistvo projekta Urban Air Mobility, ki v sodelovanju z nemškim ministrstvom za promet predvideva preizkušanje letečih taksijev na območju Ingolstadta, kjer domuje Audi.

Lahko si predstavljamo, kakšne koristi bi prinesli leteči avtomobili. Nedvomno prihranek časa, saj bi se premikali po zračni črti. Poleg tega bi zmanjšali onesnaženost in prometno zasičenost večjih mest.

Začasni predsednik Audijeve uprave, Abraham Schot je ob tem povedal, da bodo povezani električni samovozni avtomobili omogočili udobnejši in čistejši mestni promet ter posledično večjo kakovost življenja. Schot poleg digitalnih podpira tudi začetek fizičnih testiranj letečih taksijev.

S pomočjo vodilnih
Projekt Urban Air Mobility želi razvijati ekološko sprejemljive alternative za trenutni mestni promet ob pomoči znanja sodelujočih podjetji, ki so vodilna na svojih področjih. Audi prispeva znanje na področju kopenskega prometa, Airbus na področju zračnega prometa, Italdesign, ki tako kot Audi sodi pod okrilje skupine Volkswagen, pa skrbi za oblikovanje.

Pop.Up.Next predstavlja popolno mešanico med trajnostno mobilnostjo in mobilnostjo prihodnosti, ki bo navpična, saj gre za električno avtonomno vozilo s posebnim letečim modulom. V projekt, ki izvira iz evropske pobude, se bosta po Ingolstadtu vključila še Hamburg in Ženeva.