Avtomobilnost

Poudarki

  • Nissan s prevleko, ki zaznava dehidracijo
  • Dehidracija za volanom enako nevarna kot opitost
false
Zaradi dehidracije so vozniki manj zbrani in delajo napake, podobno kot pri opitosti. Foto: Nissan

Dodaj v

Dehidracija za volanom je enako nevarna kot opitost

Navarnost dehidracije
4. oktober 2017 ob 09:04
Cranfield - MMC RTV SLO

Strokovnjaki so ugotovili, da je dehidracija za volanom enako nevarna kot opitost. Zato so si pri Nissanu zamislili avtomobil, ki pove, kdaj smo žejni.

Raziskovalci Evropskega inštituta za hidracijo (EHI) so ugotovili, da so vozniki, ki so zaužili zelo malo vode (25 ml na uro), naredili dvakrat več napak kot tisti, ki so bili primerno hidrirani.

Kot akohol v krvi
Število napak je bilo enako kot pri voznikih, ki imajo v krvi 0,8 promila alkohola, kar med drugim predstavlja mejo dovoljenega za vožnjo v Združenem kraljestvu oziroma nekaj več kot pri nas, kjer znaša še dovoljena količina akohola 0,5 promila oziroma 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka.

Nissan je v sodelovanju z nizozemskim oblikovalskim podjetjem Droog v model juke vgradil prevleko, imenovano Soak, ki zaznava znojenje. Prevleka, ki so jo namestili na volanski obroč in sprednja sedeža, spremeni barvo, ko zazna znojenje. Če je voznik dehidriran, postane rumena, če je pravilno hidriran, pa modra.

Številni znaki
Ekipa raziskovalcev je ugotovila, da zaradi dehidracije vozniki (pre)pozno zavirajo, vijugajo znotraj voznega pasu in celo nenamerno prečkajo črte svojega voznega pasu. Približno dve tretjini voznikov ne zna prepoznati znakov dehidracije, ki se kažejo z utrujenostjo, omotičnostjo, glavobolom, suhimi usti in z upočasnjenimi reakcijami.

Dr. Harj Chaggar, medicinski svetovalec pri Nissanu Motorsport, je povedal, da medtem ko znajo športniki dobro skrbeti za hidracijo, se ljudje zunaj športnih krogov žal ne zavedajo vpliva dehidracije na fiziološke sposobnosti. V avtomobile vgrajena tehnologija, ki zaznava znojenje, je inovativen način poudarjanja te težave z neposrednim opozarjanjem voznika. Ob tem iz Nissana sporočajo, da inovacije, ki so jo uporabili v raziskovalne namene, za zdaj ne nameravajo vpeljati v serijsko proizvodnjo.

Martin Macarol
Prijavi napako
Komentarji
reklakazala
# 04.10.2017 ob 09:29
Avto mi bo povedal, kdaj sem žejen??? A ste normalni? Le kako da do sedaj še nisem umrl od žeje, ker mi moj avto do sedaj še nikoli ni sporočil, kdaj sem jaz žejen, sporoča mi le, kdaj je on. Kaj sledi? Sporočanje, kdaj sem lačen? Kdaj moram mamo poklicat? Ali pa da bo treba čez dva dni plačat položnice. "Pip, pip, pip, ustavite in sedeže prestavite v ležeč položaj. Glede na ovulacijski ciklus vaše sopotnice je idealen čas, da jo nab***ete! Pip, pip, pip ..."
bruce99
# 04.10.2017 ob 09:43
Sej niste več gladki. Asteroid, pridi, čas je.
dante123
# 04.10.2017 ob 09:14
Tu se pa strinjam. Najhujše v avtu je maček.
zefiris
# 04.10.2017 ob 10:33
Dragi RTV, v članku ste pozabili omenit, kdo je financiral to raziskavo! Naj vas razsvetlim, raziskavo je financirala Coca Cola, zato tudi ni presentljivo da so rezultati raziskav takšni kot so...
Joker
# 04.10.2017 ob 09:28
Super, moj novi avto mi bo vsaki dve uri ponudil en pir, da ne dehidriram.
Luka Novak
# 04.10.2017 ob 11:06
Dehidracija za volanom je enako nevarna kot opitost

Odkrivanje vroče vode.

V ranjki Jugi je bil med vožnjo sredi kabine tovornjaka na pokrovu motorja odojek ali poljubna druga hrana, zraven je sodil flaškon vina ali kaj podobnega, da je prebava potekala kot je treba. Po italijanskih cestah je bilo med vožnjo priljubljeno igranje kart med voznikoma (AC praktično prazna, max hitrost pod 70 km/h ..). V gostilnah ob hrani liter vina nič posebnega ..

https://www.youtube.com/watch?v=GPBDmyyY
t4E

https://www.youtube.com/watch?v=5I7Qld3q
Sk8

Kljub temu niso bili redki z milijonom in več km brez nesreče.

O furmanih pa je škoda izgubljat besede.

Danes pa brez raznih pripomočkov niti 100 km niso sposobni prevozit. Bog pomagaj.
izo
# 04.10.2017 ob 09:58
še malo, pa bodo dali na zice dildote, da se bomo hidrirali rektalno...

inštitut za hidracijo, lol. tako službo imel bi tudi jast..
stewie
# 04.10.2017 ob 13:24
Še malo, pa bomo že vsi taki, kot tista blondinka iz vica, ki ni želela pri frizerju sneti slušalk, ker ji je glas po njih govoril non stop: "Vdihni, izdihni, vdihni, izdihni...", bomo imeli vse to nekje v čipih sprogramirano.
karlo6
# 04.10.2017 ob 09:43
jaz nebi pisal takšnih člankov , bo vodstvo policije zaslutilo nove kazni in bodo zahtevali uvedbo zraven alkotestov še vodne teste
Luka Novak
# 05.10.2017 ob 08:52
@Binder Dandet

Ne gre za Saharo ali prenalivanje z vodo, ampak pogostejše pitje požirka, dva vode ali kolikor ti paše.

Jaz se počutim bolje.
gesan
# 05.10.2017 ob 07:37
Fleaa
# 04.10.2017 ob 14:51
mislim, da bo najbogatejši postal tisti, ki si bo omislil aplikacijo, ki nam bo povedala kdaj moramo vdihniti, pa kdaj izdihniti....
........................................
....
Res je smešno...ampak, večina ljudi ne ve pravilno dihat in precej premalo popijejo vode.
Je pa takšno pisanje res zavajanje, ker bi mogli pisat, da je voda pomembna za hidracijo in ne raznorazni sladki ali kavni napitki!

So pa ljudje rajši "pametni", kot pa, da bi malo razmislili o tem kaj je prav in kaj res!
aci7
# 04.10.2017 ob 18:30
Torej se nam lahko v kratkem zgodi da policaj ne bo vprašal:"ste mogoče kaj popili ? ", ampak :"
" želite mogoče kaj popit ? "
stewie
# 04.10.2017 ob 16:56
@johnsmith

Izvoli, ti kar toži, saj se narod tožari še za precej večje bedarije.
A kaj, ko bodo upoštevali to, da alkoholne pijače telo dehidrirajo, ne pa tvojih izjav, kako si moral pit pir, da si lahko vozil, sicer bi ti avto piskal. In nobeno sklicevanje na vero ti tu ne bo pomagalo.
Tudi dvojnemu Gašparju niso verjeli, ko je zatrjeval kljub pijanosti, da nikdar ne bi sedel za volan, če ne bi bil povsem prepričan v svoje, hk, sposobnosti.
Binder Dandet
# 04.10.2017 ob 09:37
Definirajte dehidracijo, da bomo vedeli, o kakšnem stanju se govori. Ker naslednje vprašanje bo "kako lahko nekdo sredi civilizacije sploh postane tako dehidriran, da bi "zvezde videl" in potem še sedel za volan?".
gesan
# 05.10.2017 ob 07:39
Zaradi preslabe hidracije in nezadostnim dihanjem, možgani ne morejo delovat kot bi morali v določeni situaciji!

PA če se eni sedaj od "pameti" na glavo postavijo!
In se še tako norca delajo!!!

V bistvu se pa delajo norca najbolj prav iz sebe!
Binder Dandet
# 05.10.2017 ob 08:12
@gesan:
"Zaradi preslabe hidracije in nezadostnim dihanjem, možgani ne morejo delovat kot bi morali v določeni situaciji!"

Jaz temu ne ugovarjam. Trdim pa, da sredi civilizacije niso saharske razmere in si ne predstavljam, kako bi človek postal tako dehidriran, da bi mu vplivalo na psihofizične sposobnosti.
gesan
# 05.10.2017 ob 07:42
Nekateri ste pa res brez veze!
johnsmith
# 04.10.2017 ob 14:38
Torej, če poleti povzročim povzročim prometno nesrečo, lahko tožim državo, saj mi je pred vožnjo prepovedala pitje piva.
Kar je najhuje, jaz zaradi verskega prepričanja poleti druga kot pivo ne pijem.
Fleaa
# 04.10.2017 ob 14:51
mislim, da bo najbogatejši postal tisti, ki si bo omislil aplikacijo, ki nam bo povedala kdaj moramo vdihniti, pa kdaj izdihniti....
Asfaltne dileme
link
25. september: Rodil se je Boris Ziherl
25. september 2018 ob 00:02 Na današnji dan se je leta 1910 v Trstu rodil filozof, politik, marksistični teoretik in publicist Boris Ziherl. Zaradi komunističnega prepričanja je bil že pred drugo svetovno vojno večkrat zaprt.
Več novic ...
Kazalo