Nissan je predstavil koncept za varen in udoben prevoz psov. Foto: Nissan Foto:
Nissan je predstavil koncept za varen in udoben prevoz psov. Foto: Nissan Foto:

The Kennel Club, najbolj poznano britansko združenje, ki skrbi za dobrobit psov, je izvedlo raziskavo, v katero je bilo vključenih 1.360 lastnikov psov iz Združenega kraljestva. Izkazalo se je, da skoraj vsi svoje pse prevažajo v avtomobilih. Zato večina izbira avtomobil glede na velikost prtljažnika, kjer se njihov kuža vozi, obenem pa si več kot polovica želi, da bi bil ta dostopnejši. Zato je kar 89 odstotkov odstotkov vprašanih izjavilo, da bi kupili avtomobil s posebno opremo za prevoz živali.

Potujoča toaleta
Nissan
se je odzval na želje lastnikov in predstavil poseben konceptni model X-trail 4Dogs s prtljažnikom, ki je zamišljen in oblikovan za prevoz in nego psov. Tako v predalu na sprednjem delu prtljažnika najdemo gumijasto cev s curkom na 360 stopinj za kopanje psa, tu pa sta še zložljiva rampa za preprost dostop ter sistem za sušenje, ki sprošča topel zrak po celotnem prtljažniku.

Poleg tega je med potjo psom na voljo posoda za vodo s sistemom proti prevračanju ter pametna naprava za odmerjanje hrane, za varnost pa je poskrbljeno s sistemom za pritrditev oprsnice. A to še ni vse. Voznik in sopotnik lahko spremljata svoje ljubljenčke zahvaljujoč kameri v prtljažniku s prikazom na zaslonu sistema NissanConnect, prav tako pa lahko pes vidi lastnika prek 25,4-centimetrskega (10-palčnega) zaslona v prtljažniku. Lastnik lahko prek zvočne povezave tudi glasovno komunicira s psom ter ga pomirja.

Prtljažnik je odet v usnje, ki omogoča preprosto čiščenje, ko pes ostane doma, pa je za normalno uporabo prtljažnika mogoče celoten sistem preprosto odstraniti.