V tovarni na Slovaškem bo najprej nastajal discovery, kasneje pa bi se mu lahko pridružil še en model. Foto: Jaguar Land Rover
V tovarni na Slovaškem bo najprej nastajal discovery, kasneje pa bi se mu lahko pridružil še en model. Foto: Jaguar Land Rover

Britanski proizvajalec v indijski lasti je minuli teden v Nitri na Slovaškem odprl čisto novo tovarno, v katero je vložil 1,4 milijarde evrov. Tovarno so uradno odprli v četrtek, 25. oktobra, pri čemer so začetno proizvodnjo zagnali že septembra. Njena proizvodna zmogljivost znaša 150 tisoč vozil na leto.

Sprva le discovery, kasneje morda ...
V tovarni bo sprva nastajal terenec land rover discovery, zaradi negotovosti, s katero se sooča britanski proizvajalec ob odsotnosti dogovora za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, pa bi lahko tam proizvajali še en model. Direktor nove tovarne, Alexander Wortberg, je ob tem povedal, da odločitve o proizvodnji drugega modela niso še sprejeli ter dodal, da je za Jaguar Land Rover zelo pomembno, da Združeno kraljestvo in Evropska unija dosežeta dogovor, ki ne bo prinesel grobega Brexita.

Glede proizvodnje je Wortberg povedal, da so zagnali eno izmeno ter, da bodo novembra začeli zaposlovati delavce za drugo izmeno, ki bo pripravljena na obratovanje v drugi polovici prihodnjega leta. Do leta 2020 bo proizvodnja dosegla zmogljivost 100 vozil na leto.

Odprtje tovarne na Slovaškem je najnovejši korak v strategiji globalne širitve znamke. Le-to sledi odprtju tovarne na Kitajskem s tamkajšnjim partnerjem leta 2014 in tovarne v Braziliji leta 2016. Poleg tega so leta 2011 zagnali pogodbeno proizvodnjo v Indiji ter leta 2017 v Avstraliji.