Sergio Marchionne ne skriva želje, da bi FCA povezal z ameriškimi internetnimi velikani. Foto: Ferrari
Sergio Marchionne ne skriva želje, da bi FCA povezal z ameriškimi internetnimi velikani. Foto: Ferrari

Direktor Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne je eden najbolj vplivnih mož v avtomobilski industriji in zelo uspešen poslovnež. Med drugim mu je uspelo s stolčka Ferrarija izpodriniti Luco Di Montezemola.
Njegove besede nekaj štejejo, zato je bila v medijih izpostavljena novica o njegovem obisku Kalifornije, kjer se je srečal z direktorjem Tesle Motors, milijarderjem Elonom Muskom.
"Navdušen sem, kaj je fant dosegel." Novinarji so vseeno ostali prikrajšani za to, kaj sta se Musk in Marchionne pogovarjala. Italijan je v nasprotju z drugimi avtomobilisti pred kratkim pokazal voljo, da bi lahko v prihodnosti združil moči s podjetji, kot sta Apple in Google. Novinarji so se obregnili tudi ob to, da je Marchionne 43-letnega Muska označil za "fanta", še posebej zaradi tega, kar je Musku uspelo v poslovnem svetu.
Marchionne se je v Kaliforniji srečal tudi z direktorjem Appla Timom Cookom. Apple je bil s Fiatom povezan zaradi uporabe tehničnih proizvodov v Ferrarijih. Marchionne se je v Kaliforniji popeljal še z Googlovim vozilom s tehnologijo avtopilota. In to prav zdaj, ko je Google objavil, da je njihov avtomobil pripravljen na testiranja na ulicah kalifornijskih mest.
"Zanima nas odziv ljudi“
V začetku bodo v Googlovih dvosedih sedeli tudi "vozniki", ki bodo nadzirali samodejno vožnjo in bodo lahko v vsakem trenutku prevzeli nadzor nad vozilom. Najvišja hitrost bo omejena na 40 km/h. Prototipna vozila bodo uporabljala identično programsko opremo kot pred tem robotizirani lexusi 450h, o katerih smo pisali, da so bili v preteklih šestih letih vpleteni v redke prometne nesreče, a je bil po Googlovih trditvah vzrok za nezgodo vedno človeški dejavnik.
"Komaj čakamo, da vidimo, kako se bodo ljudje odzvali na naša vozila z avtopilotom," pravi vodja programa samo vozečih vozil pri Googlu Chris Urmson in dodaja: "V prihodnjih letih začenjamo program, ki nam bo v pomoč pri tem, da spoznamo, v katerih primerih bi ljudje uporabljali robotizirane avtomobile."