Novinka v Fordovi ponudbi se ponaša z najmanjšo porabo goriva in najmanjšo količino škodljivih izpustov. Foto: Ford
Novinka v Fordovi ponudbi se ponaša z najmanjšo porabo goriva in najmanjšo količino škodljivih izpustov. Foto: Ford

Novinka na trgu fiesta econetic tehnology je doslej najbolj varčen in najbolj »čist« Fordov izdelek. Z dizelskim 1,6-litrskim motorjem duratorq TDCi, ki zmore 71 kilovatov (95 KM) moči in ima 205 Nm navora, naj bi namreč po zagotovilih izdelovalca za sto kilometrov porabila le 3,3 litra goriva, v zrak pa na vsak kilometer izpuhala le 87 gramov ogljikovega dioksida.

Nizko povprečje dosega novinka, ki jo izdelujejo v Fordovi tovarni v Kölnu, tudi po zaslugi vgrajenega sistema zaustavljanja motorja med mirovanjem vozila pred semaforjem ali koloni, pametnega regenerativnega polnjenja akumulatorja in možnosti izbire načina vožnje eco oziroma če voznik upošteva priporočila računalnika za izbiro ustrezne prestave. S ciljem nižje porabe so optimizirali prestavna razmerja, nižje podvozje in zaščitne plošče podvozja pa zagotavljajo manjši zračni upor.

Do konca leta 2012 bo že polovica vseh Fordovih vozil v ponudbi nosila oznako econetic technology, ki je rezervirana za energetsko vodilne oziroma najučinkovitejše modele pri porabi energije. Leta 2013 se bo ta številka povečala na dve tretjini, kar je del Fordove zaveze, da med letoma 2006 in 2020 izpuste ogljikovega dioksida svojih vozil zmanjša za 30 odstotkov.