Pod novo znamko bodo nastajali visoko zmogljivi luksuzni električni avtomobili. Foto: MMC RTV SLO
Pod novo znamko bodo nastajali visoko zmogljivi luksuzni električni avtomobili. Foto: MMC RTV SLO

Novi proizvajalec je dobil imel po svetovno znanem oblikovalskem studiu Pininfarina, ki je leta 2015 prešel pod okrilje podjetja Mahindra & Mahindra. Prvi sad te združitve je nova samostojna znamka Pininfarina Automobili, ki bo proizvajala luksuzne električne avtomobile. Novi proizvajalec bo imel sedež v Evropi, najverjetneje v Nemčiji, medtem ko bodo za oblikovanje skrbeli v Torinu. Tako bodo nastajali luksuzni električni avtomobili z visokimi zmogljivostmi. Veliko znanja za razvoj bo prišlo iz Mahindrinih izkušenj v Formuli E, bogate izkušnje pa bo prispevala tudi italijanska oblikovalska znamka. Prvi model bo nared že leta 2020. To bo popolnoma električni hiperperšprtnik, ki bo dosegal končno hitrost več kot 400 kilometrov na uro, za pospešek od 0 do 300 kilometrov na uro bo potreboval 12 sekund, z enim polnjenjem pa bo prevozil okoli 500 kilometrov. Proizvodnja bo najverjetneje potekala v Italiji.

Izkušnje iz Formule E
Mahindra trenutno v prvenstvu Formula E zaseda drugo mesto med konstruktorji in želi izkoristiti bogate izkušnje na področju visoko zmogljivih električnih motorjev na svetovni ravni. Formula E je namreč najbolj učinkovit laboratorij za tehnološki napredek v avtomobilski industriji, saj čas, ki je potreben za prenos znanja iz dirkalnikov na običajne avtomobile, znaša le od šest do 12 mesecev oziroma veliko manj kot denimo pri Formuli 1. Tehnologija, ki je v uporabi v Formuli E, je namreč, ne glede na zmogljivosti, podobna kot pri običajnih avtomobilih.

Nova znamka bo najprej predstavila hiperšpornik, za katerega bo treba odšteti okoli dva milijona evrov, nato pa se bodo osredotočali na proizvodnjo luksuznih električnih športnih terencev z začetno ceno okoli 150 tisoč evrov.