Nova škoda superb combi bo javnosti uradno predstavljena septembra na 66. mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu v Nemčiji. Še isti mesec bo novi model zapeljal na prve trge. Foto: Škoda
Nova škoda superb combi bo javnosti uradno predstavljena septembra na 66. mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu v Nemčiji. Še isti mesec bo novi model zapeljal na prve trge. Foto: Škoda

Škoda bo od septembra dalje na trge postopoma uvedla še karavansko različico superba, poimenovano combi. Za prtljažnik pravijo, da je največji in najbolj praktičen do zdaj, saj ponuja 11 inovativnih rešitev.
Pri Škodi pravijo, da se novi superb combi ponaša z največjim prtljažnim prostorom v srednjem avtomobilskem razredu. Čeprav je samo za 23 milimetrov daljši kot njegov predhodnik, prtljažnik pri sedežnih naslonjalih v pokončnih položajih meri 27 litrov več kot doslej. Pri podrti zadnji sedežni klopi prtljažnik meri skoraj dva kubična metra, oziroma 1950 litrov. To je 85 litrov več kot pri predhodnem modelu. V korist natovarjanja daljših predmetov se naslonjalo sovoznikovega sedeža po potrebi poklopi. Takrat je mogoče prevažati do 3,10 metra dolge predmete.

Odpiranje prtljažnika s kretnjo noge
Pri Škodi so tudi combi razičico superba nadgradili s praktičnimi rešitvami. Skupno je za novi model v ponudbi do 31 pametnih rešitev poimenovanih (simply clever), enajst so jih namenili prtljažniku.
Po zgledu na limuzino bo karavan po želji opremljen s t. i. virtualnim pedalom za brezkontaktno odpiranje električnega pokrova prtljažnika s kretnjami: za odpiranje pokrova prtljažnika zadostuje gib noge v spodnjem predelu zadnjega odbijača. Funkcija deluje v kombinaciji s sistemom za zaklepanje in zagon brez ključa (kessy).
Čehi v novincu premierno predstavljajo funkcijo 'tip-to-close' za poenostavljeno zapiranje električnega pokrova prtljažnika. Da se sproži zapiranje, pri njej zadostuje kratek poteg pokrova prtljažnika. Pri kombinaciji električnega pokrova prtljažnika in sistema kessy je pokrov prtljažnika mogoče zapreti tudi z daljinskim upravljalnikom. Novost je podiranje naslonjal zadnjih sedežev s pomočjo vzvoda v prtljažniku, ki je opremljen tudi z nastavljivim dvojnim dnom. Tako je snemljivi prtljažni rolo mogoče shraniti prav v dvojno dno.
Prtljažni rolo je zasnovan kot rolo s polavtomatskim odpiranjem – ob rahlem pritisku se samodejno pomakne nazaj in omogoči dostop za natovarjanje prtljažnika. Če je vozilo opremljeno z električnim pokrovom prtljažnika oziroma z virtualnim pedalom, je prtljažni rolo opremljen še z samodejnim odpiranjem roloja. Rolo se pri tem samodejno pomakne za eno stopnjo nazaj, takoj ko se odpre pokrov prtljažnika.
Med praktične rešitve sodi tudi novi prilagodljivi žep pod prtljažnim rolojem, v katerega je na primer mogoče odložiti plašč.
Štirje kaveljčki za vrečke v prtljažniku so namenjeni varnemu prevozu na primer nakupovalnih vrečk. Program prtljažnih mrež obsega eno vodoravno in dve navpični mreži – te po potrebi zavarujejo predmete pred premikanjem. V prtljažniku je shranjena še snemljiva LED-svetilka, ki je primerna za uporabo zunaj vozila. Svetilka se med vožnjo samodejno polni v svojem nosilcu.