Arkana je na prvi pogled videti kot visoko posajeni štirivratni kupe. Foto: Renault
Arkana je na prvi pogled videti kot visoko posajeni štirivratni kupe. Foto: Renault

Po fotografijah sodeč gre za predproizvodni primerek kupejevskega športnega terenca, ki bo prispel na ruski trg v prvi polovici prihodnjega leta, namenjen pa bo tudi Kitajski, Latinski Ameriki in Koreji. Zasnovan je na močno predelani platformi B0, na kateri slonijo ruskemu trgu namenjeni model kaptur ter dacia/renault duster in nissan terrano. Nova platforma je dobila oznako B0+.

Pri Renaultu so nakazali, da bi lahko v okviru strategije uporabe različnih platform za podobne modele arkana prišla tudi na evropski trg, a na osnovi naprednejše platforme. Prvi model v okviru te strategije je ruska različica capturja, ki je na videz zelo podoben temu, ki ga poznamo pri nas, a je zato, da bi bil dostopnejši, zasnovan na preprostejši platformi.

Začetek novih smernic?
Z modelom arkana bo Renault med prvimi velikoserijskimi proizvajalci, ki bodo v ponudbi imeli tudi športnega terenca s kupejevskim videzom. Prehitela ga bo Škoda, ki bo na kitajskem trgu ponudila model kodiaq GT.

Arkana s sprednjim in zadnjim delom nekoliko spominja na modela megane in talisman, pohvali pa se s sloko silhueto in gladkimi linijami, s katerimi je videti kot visoko posajeni štirivratni kupe. Vodja oblikovanja pri Renaultu, Laurens van den Acker, ga je opisal kot prepoznavnega kupejevskega križanca z odličnim razmerjem med eleganco limuzine in odločno držo športnega terenca.