Akio Toyoda je načrte o futurističnem mestu predstavil na tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu. Foto: EPA
Akio Toyoda je načrte o futurističnem mestu predstavil na tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu. Foto: EPA

Futuristično pametno mesto Woven bo po napovedih Toyote zraslo na 170 hektarjih pod goro Fudži, kjer je nekoč stal eden izmed proizvodnih obratov japonskega izdelovalca avtomobilov. Po izgradnji naj bi v mestu živelo okoli 2.000 ljudi večinoma Toyotini zaposleni in raziskovalci , ki bodo testirali različne tehnologije.

Kot je bilo povedano na sejmu, prebivalci mesta ne bodo imeli veliko zasebnosti, saj bo to na vseh ravneh in korakih prepredeno s tehnologijo. Ta bo v prvi vrsti opazna v obliki naprednih pametnih domov, kjer bo tehnologija prevzela večino človekovih opravil. "Celo koš za smeti se bo izpraznil sam," je dejal danski arhitekt Bjarke Ingels, katerega biro sodeluje pri projektu.

Osrednji cilj Toyote je sicer, da bi mesto postalo nekakšen laboratorij oziroma glavno testno prizorišče tehnologij za avtonomno vožnjo ‒ po mestu naj bi tako vozila le samovozeča vozila, sicer pa bo okolje prijazno tudi za kolesarje in pešce, ki bodo v prometu enakopravni avtomobilom.

Pri gradnji mesta Woven, ki se bo predvidoma začela leta 2021, bodo imeli prednost trajnostni materiali in postopki, energijo pa bodo zagotavljale vodikove gorivne celice.