Volvo je že od nekdaj pojem varnosti v avtomobilskem svetu in znamka ima na tem področju visoke cilje za prihodnost. Foto: Volvo
Volvo je že od nekdaj pojem varnosti v avtomobilskem svetu in znamka ima na tem področju visoke cilje za prihodnost. Foto: Volvo

Od leta 2020 dalje si namreč želijo, da ne bi nihče več umrl v njihovih vozilih ali bil resneje poškodovan, tudi če se prometni nesreči ne bo mogoče izogniti. To naj bi veljalo tako za potnike v vozilih znamke, kot tudi druge udeležence morebitne nesreče. Pomemben korak na poti do tega cilja predstavljajo rezultati zadnjega preizkusa Euro NCAP, na katerem je volvo V40 dosegel do zdaj rekordno visoke rezultate v svojem razredu.

Najboljše rezultate so dosegli v kategoriji zaščite odraslih potnikov in v zaščiti pešcev, saj prav z V40 uvajajo pomembno novost na področju varnostnih sistemov, to je varnostni meh za pešce, ki ublaži udarec zgornjega dela telesa in glave v vozilo.

Sicer se pa pri švedskem izdelovalcu radi pohvalijo tudi s podatkom, da volvo V40 sodi med najpametnejša serijska vozila na trgu na področju varnostnih sistemov, ker med drugim že v serijski različici opreme ponuja sklop različnih asistenčnih sistemov, ki voznika opozarjajo na morebitne nevarnosti ali pa aktivno posežejo v delovanje vozila s ciljem preprečevanja nesreč ali pa vsaj ublažitve posledic.

Volvo V40 je tako med drugim sposoben zaznavanja pešcev, vozil v mrtvem kotu, samodejnega zaviranja ter opozarjanja voznika na nenamerne spremembe voznega pasu.