12 finalistk prireditve Miss športa Slovenije 2018. Foto: Rene Knapič in Tadej Frantar
12 finalistk prireditve Miss športa Slovenije 2018. Foto: Rene Knapič in Tadej Frantar
Finalistke čakajo priprave, snemanja in fotografiranja. Foto: Rene Knapič in Tadej Frantar

Za prijavo na izbor ni nujno, da je kategorizirana športnica, se pa od kandidatk pričakuje, da se redno ukvarjajo s športom oziroma da gojijo aktiven življenjski slog.

V zadnjih petnajstih letih se je Miss športa Slovenije uspešno uveljavila med slovenskimi športnicami, tako da je bilo tudi letos med njimi za prireditev precej zanimanja. Dekleta si želijo predvsem javnosti predstaviti svoj šport in razširiti njegovo prepoznavnost ter spodbujati pomembnost zdravega življenjskega sloga.

"Tudi letos smo izbrali dvanajst deklet, ker želimo, da se finalistke med seboj spoprijateljijo in postanejo ekipa, saj lahko le tako poskrbimo, da bo to zanje zabavna, sproščena, kreativna in pozitivna izkušnja. Zelo se nam zdi pomembno, da se dekleta med seboj podpirajo in si pomagajo, saj je to nekaj, česar naši družbi primanjkuje," je na predstavitvi finalistk dejala vodja prireditve Miss športa Slovenije Anabelle Ann Logar. Dodala je, da je bil sam izbor finalistk zelo pester in zato tudi precej težak.

Finalistke so: Tjaša Centa (cheerdance, Škofljica), Barbara Gavranović (pilates, Domžale), Maja Grintal (košarka, Domžale), Mojca Haberman (potapljanje na vdih, Vuzenica), Dora Markun (fitnes, Tržič), Eva Zala Marovt (preskakovanje ovir s konji, Ljubljana), Pia Piberl (atletika, Maribor), Maruša Pinter (jazz – ples, Ljubljana), Katja Podobnik (gorski tek in tek na dolge proge, Žiri), Danijela Todorović (boks, Ljubljana), Sara Vrečko (odbojka, Slovenske Konjice), Kristina Zvonar (latinskoameriški in standardni plesi, Šmarje pri Jelšah).

Izbor za Miss športa Slovenije se razlikuje od siceršnjih podobnih izborov, dekleta čaka tudi testiranje komunikativnosti in splošne razgledanosti. "Naša največja želja je, da med mlade razširimo pomembnost športa, aktivnega in zdravega življenja. Ženski šport je v primerjavi z moškim finančno prikrajšan, zato je ena od naših želja, da bi tudi na ta način skušali pomagati mladim športnicam najti nove pokrovitelje," je zaključila Logarjeva.

Od leta 2003 so naslove nosile Jana Šumi, Lea Huskič, Karmen Hribar, Aneta Salihovič, Natalija Waldhuber, Pia Arhar, Ajda Sitar, Lea Perovšek, Živa Viktoria Turk, Urša Klavs, Klara Krošelj, Uršula Tomažič, Kaja Bajda, Tjaša Bahovec in Manca Šepetavc.

Nad prireditvijo bdi Društvo športnih novinarjev Slovenije, predsednik društva Jože Zidar je tudi nosilec licence Miss športa Slovenije.

Za prijavo na izbor ni nujno, da je kategorizirana športnica, se pa od kandidatk pričakuje, da se redno ukvarjajo s športom oziroma da gojijo aktiven življenjski slog.