Tradicionalno japonsko orodje za tetoviranje. Foto: RTV MMC
Tradicionalno japonsko orodje za tetoviranje. Foto: RTV MMC
Tetovaža
Če se za tatovažo odločite, Grega predlaga, da morate vsaj malo premisliti, kakšen simbol in sliko si želite. Foto: RTV MMC
Vse o tatujih

Tetoviranje je staro kot človeštvo. Častile so ga vse velike svetovne civilizacije ter skozi stoletja razvile lastne sloge in motive. Časi se spreminjajo in tetovaže postajajo zgolj modni dodatek, pa vendarle je tetoviranje od nekdaj bilo in do neke mere še vedno je spoštovana umetnost.

Najstarejša odkrita tetovaža naj bi bila stara celo več kot 5200 let. Z razširitvijo rimokatoliškega nauka so postale tetovaže v Evropi prepovedane, se je pa tetoviranje bogato razvijalo v Aziji in na Srednjem vzhodu. Tako so bile tetovaže za Evropejce dolgo časa eksotika, zato so bili v 18. in 19. stoletju ameriški staroselci in polinezijska ljudstva velika atrakcija v cirkusih.

Grega Suhadolc, ki deluje v okviru studia Exit v Ljubljani, nam je zaupal, da je bil med njegovimi strankami tudi Nizozemec. Ko mu je Grega med tetoviranjem povedal, da so se prvi tetovarski studii v Sloveniji odprli pred približno 15 leti, se je Nizozemec začel smejati. Razložil je, da na Nizozemskem tetoviranje poznajo že vsaj 1500 let.

Tetovaža ostane za vedno
Iz družbeno nesprejemljivega in zaznamovanega okrasa so do danes tetovaže skoraj povsod postale običajen vidik človeške kulturne mnogovrstnosti. Postale so svetovni trend popkulture, glasbene industrije in sodobnih oblik umetniških ustvarjalnih skupnosti.

Suhadolc je razložil, da se danes ljudje za tetoviranje velikokrat odločijo zaradi neke osebne zgodbe. Pogosti so tetovaže imena otrok, njihovih odtisov rok ali portretov. Včasih so v ozadju tudi žalostne in boleče zgodbe, ki jih stranke zaupajo izdelovalcem tetovaž. Veliko ljudi pa si samo želi okrasiti kožo.

"Raje počakajte, da se osebnost razvije, in ne hitite, saj če si pri 16-ih naredite tetovažo Hello Kitty, vam bo morda že pri 20 žal," svetuje Grega. Izvedeli pa smo, da se tetovaž nikakor ne da popolnoma odstraniti. Obstajajo različni boleči postopki žganja kože ali kirurška odstranitev povrhnjice, vendar na koži ostane brazgotina ali svetel madež.

Dobro tetovažo lahko dobite tudi v Sloveniji
"Dobre mojstre najdete po vsem svetu," meni Grega. Kot osnovne značilnosti dobrih izdelovalcev pa izpostavlja mirno roko, potrpežljivost in sposobnost risanja. Dodaja tudi, da naj cena pri tetovaži ne bo ovira, saj za malo denarja velikokrat dobite malo glasbe.

Če se za tetovažo odločite, Grega predlaga, da vsaj malo premislite, kakšen simbol in sliko si želite. Najbolje je, da prinesete že izdelano podobo ali idejo, ki jo s pomočjo mojstrov tetoviranja prelijete na kožo. Če za sliko ne stoji nikakršna zgodba in je zgolj okras pa opozarja, da vam mora biti podoba zelo všeč.

Negovanje po izdelavi tetovaž
Iz tetovaže po dobrih dveh urah odstranimo folijo in jo umijemo z mlačno vodo in nevtralnim milom. Po umivanju predel kože s tetovažo nežno obrišemo in namažemo s kremo za površinske poškodbe. Postopek umivanja in mazanja se na začetku ponavlja trikrat dnevno, tetovažo pa moramo ohranjati čist in suh. Prvih 14 dni je odsvetovano je kopanje in izpostavljanje soncu, nikakor pa ne smemo praskati hraste, ki se lahko pojavi.

Vse o tatujih