Otroci so skoraj povsem napolnili Kongresni trg. Foto: BoBo
Otroci so skoraj povsem napolnili Kongresni trg. Foto: BoBo
Ples v središču Ljubljane

Plesna šola Kazina je v Ljubljani že peto leto zapored pripravila množičen ples mladih. Čeprav se ni zbralo napovedanih 6.000 različno starih otrok, ampak jih je prišlo dobrih tisoč manj, je na Kongresnem trgu vseeno kar "mrgolelo" poplesavajočih otrok, ki so komaj čakali, da pokažejo gibe, ki so se jih pred tem naučili.

Kazina je dogodek pripravila v okviru Evropskega tedna mobilnosti, s plesom pa so želeli javnosti sporočiti, da jim ni vseeno, kakšen zrak dihamo. Projekt podpira tudi Mestna občina Ljubljana, zato je mladino nagovoril tudi župan Zoran Janković, ki je le prilagodil svoj znani stavek: "Ljubljana je najlepše mesto na svetu zaradi vas, otrok. Dihajmo ples, srečno."

Mladi so tako nekaj po deseti uri odplesali t. i. flash mob na uspešnico Uptown Funk Marka Ronsona in Bruna Marsa, skozi plesne korake pa sta jih vodila učitelja Kazine Ada Kogovšek in Danijel Mišon. Učenci iz 28 ljubljanskih osnovnih šol so se koreografijo na svojih šolah predtem naučili na enournih delavnicah, kar je del projekta, ki so ga poimenovali Živim ples.

Utrinke otroškega rajanja v Ljubljani si oglejte v spodnji galeriji.

Ples v središču Ljubljane