Maj je natrpan z množičnimi študentskimi prireditvami na prostem. Foto: MMC RTV SLO
Maj je natrpan z množičnimi študentskimi prireditvami na prostem. Foto: MMC RTV SLO
Škisova tržnica
Piškoti po nizozemsko. Foto: MMC RTV SLO

Na Letnem telovadišču Ilirija se je ob 12.00 odprla največja prireditev na prostem za mlade v Sloveniji, že 16. Škisova tržnica, ki jo prireja Zveza študentskih klubov Slovenije. Že na odprtje je prišla množica mladih, ki so sproščeno klepetali, se sprehajali od stojnice do stojnice posameznih študentskih klubov in si želodce polnili z golažem in lokalnimi dobrotami. Kljub zgodnji uri seveda ni šlo brez pijače - takšne in drugačne, ki je je bilo na stojnicah še dovolj, tako da je glavna blagajna še samevala. V večernih urah bo verjetno drugače.

Mednarodni pridih
Škisova tržnica, ki jo opisujejo kot kulturno-zabavno prireditev, ki temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike med mladimi, je letos prvič pokukala "čez planke", saj se s kulinariko predstavljajo tudi tuji študenti. Tako je bilo videti nasmejane obraze iz Nemčije, Avstralije, Kitajske, Litve, Portugalske ..., ki so stali pred polnimi pladnji in potrpežljivo odgovarjali na vprašanje: "What is this?" (Kaj je to?).

Na travi je postavljenih 57 klubskih stojnic, ki so razporejene v šest "otočkov" za šest regij, na njih pa študentje predstavljajo svoje aktivnosti in lokalne posebnosti. Tržnica želi prekiniti tradicijo, da za obiskovalci ostane kup nesnage, predvsem plastičnih lončkov in krožnikov, ki se valjajo na tleh, zato zadnja leta poudarjajo, da so "eko". Odpadke tako sproti ločujejo, odvažajo in reciklirajo.

Študentje obljubili, da se ne bodo dali
Kljub napovedani prisotnosti ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala ob 12.00 na druženje z mladimi ni bilo, so pa prireditelji zatrdili, da se bo oglasil in druščino pozdravil pozneje, prav tako kot ljubljanski župan Zoran Janković. Po sprevodu vseh klubov so razigrano mladino tako pozdravili predvsem različni predstavniki študentskih organizacij. Predsednik Evropske študentske zveze Rok Primožič je (ob glasnem vzklikanju študentov: "Mi, Gorenjci!") poudaril, naj uživajo vsak trenutek, saj jim tako lepo, kot jim je zdaj, najbrž ne bo nikoli več, predsednik Zveze ŠKIS Jaka Bassanese pa je obljubil, da bodo študentje ne glede na krizo in trenutno politično dogajanje ostali glavni akterji dogajanja in da bodo ognjevito zagovarjali interese študentov.

Zvečer bo oživel oder
V glasbenem večernem delu, ki se je začel ob 18.00, nastopajo Peter Bič Project, Xequtifz, LET3, Dan D, Manouche, Zebra dots, Kill kenny, John Doe in Dirtswitch, za program na elektronskem ŠOU-odru pa tokrat skrbi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, nastopili pa bodo: DJ Manuel Dark, DJ Matteo Kunst, DJ Alex Cvetkov, DJ Matthew Z, DJ Cley Clemens, DJ Dominique Jardin in DJ Kuky. Študentski praznik bo trajal do druge ure zjutraj.

Utrinke z odprtja Škisove tržnice si oglejte v spodnji galeriji.