Jasmina Jamnik, ki je Dnevnik vodila od leta 2009, je jeseni leta 2014 v ljubljanski porodnišnici rodila sina Maximiliana. Foto: RTV SLO
Jasmina Jamnik, ki je Dnevnik vodila od leta 2009, je jeseni leta 2014 v ljubljanski porodnišnici rodila sina Maximiliana. Foto: RTV SLO
TV Slovenija
Enourno predstavitev načrtov Televizije Slovenija, ki je potekala v studiu 1, je povezovala Erika Žnidaršič. Foto: MMC RTV SLO
DSZG
Dnevi slovenske zabavne glasbe ali DSZG 2016 bodo ponudili tri žanrsko raznolike glasbene večere. Foto: RTV SLO
Maraaya
Predstavitev sta popestrila nastopa dueta Maraaya in Line Kuduzovič. Foto: MMC RTV SLO

Jasmino Jamnik so gledalci TV Slovenija do zdaj poznali kot voditeljico Dnevnika in novinarko, konec meseca pa bo zagrizla v svoj največji karierni izziv do zdaj. Oddaja Tarča se na male zaslone sicer vrača 14. januarja, ko bo goste še izpraševal Anžin. Njegova zadnja oddaja po letu in pol vodenja Tarče bo teden dni pozneje.

To in še druge programske novosti so razkrili odgovorni uredniki posameznih televizijskih uredništev in direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj v enourni predstavitvi načrtov za leto 2016. Biziljeva je v uvodu dejala, da so cilji televizije za leto 2016 na vseh področjih kakovost, kredibilnost in zanimivost in da bo leto 2016 na TV Slovenija leto kulture. "Iz Kulturno-umetniškega uredništva prihaja skoraj 40 odstotkov vsega televizijskega programa, kar pa je premalo opazno. Da bi te oddaje bolje zaznali, potrebujemo več smelih, poglobljenih in avtorskih pristopov," je dodala.

Novosti DSZG, Bučke in Taksi
Kot je pojasnil odgovorni urednik Razvedrilnega programa Mario Galunič, tudi v letošnjem letu ostaja paradni konj TV-razvedrila oddaja Vse je mogoče, ki se na male zaslone vrača spomladi. Stalnici ostajata tudi petkova večerna oddaja Slovenski pozdrav in nedeljsko popoldansko razvedrilo z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom Vikend paket. Priljubljeni kviz Vem! bo spomladi zamenjala nova TV-igrica Taksi. Gre za licenčno oddajo, ki je v celoti posneta v avtomobilu. Voditelj je hkrati tudi voznik, ki prevaža goste, ki med potjo odgovarjajo na različna vprašanja. Že jutri pa bo premiero doživela animirana političnosatirična oddaja Bučke. Tradicionalne Melodije morja in sonca bodo potekale 9. julija na standardnem prizorišču, v Avditoriju Portorož.

Glavna novost Razvedrilnega programa pa je DSZG - Dnevi slovenske zabavne glasbe. V februarju si bo mogoče namreč ogledati kar tri glasbene festivalske večere - Poprock, Popevko in Emo, tako da bomo lahko v treh tednih slišali kar 30 novih melodij.

Posodobljen koncept Odmevov
Športni program bo poleg zimskih športov v znamenju evropskih prvenstev v rokometu in nogometu, Dirke po Franciji in seveda poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, novoustanovljeni Program plus z oddajami, kot so Zvezdana, Zaljubljeni v življenje, Čas za Manco Košir in druge, pa bo namenjen bogatitvi Drugega programa TV Slovenije.

Nadaljevali bodo tradicijo skrbi za slovenski jezik in ohranjali žanre, ki krepijo narodno identiteto. Zahtevnejši gledalci bodo prišli na svoj račun pri ogledu vrhunskih filmov evropske produkcije, dokumentarni program pa bo ostal nosilna programska vsebina. Razširili ga bodo tudi na področje feljtona, reportažnih zapisov, poudarjen bo avtorski pristop. Poudarek Informativnega programa bo na še dodatnem dviganju kakovosti in verodostojnosti oddaj ter na iskanju lastnih novinarskih zgodb. V pripravi je posodobljeni koncept večerne oddaje Odmevi.

Več o novostih in načrtih programa Televizije Slovenija v letu 2016 lahko preberete tukaj.