Tabujevci nastopajo tako na študentskih žurkah kot samostojnih koncertih. Njihovo vodilo pa je: narediti žur. Foto: Spletna stran skupine/Aljaž Veličky
Tabujevci nastopajo tako na študentskih žurkah kot samostojnih koncertih. Njihovo vodilo pa je: narediti žur. Foto: Spletna stran skupine/Aljaž Veličky

Videla je ogromno sveta in še vedno potuje. Že dve leti nam pošilja slike rajskih plaž, kokosov, banan, lepih fantov, ki jo masirajo na plaži.

Tabujevci o tem, kaj počne nekdanja pevka Nina
Prejšnja pevka Nina jim še vedno svetuje, čeprav je Tina že postala enakopravna članica. Foto: Spletna stran skupine/Antonio

V zgodnjih urah, ko potujemo po naši Sloveniji, se pogovarjamo precej filozofske zadeve.

Tabujevci o nastanku novih pesmi

Zasedba Tabu je na slovenskem odru prisotna več kot desetletje in v tem času je poslušalcem podarila veliko uspešnic. Spomnimo se le skladb Tabu, Dobra vila, Angel, Divje in Lahko sem srce. Pevka Nina, ki je bila vedno zaščitni znak skupine in ji dajala razigranost in nepredvidljivost, je morala pred dvema letoma zaradi težav z glasom odre zapustiti. Tabujevci so med 120 kandidatkami za novo moč izbrali Tino, ki je postala Tabu.

A to je že zgodovina. "Tina je zdaj že stari maček," je MMC-ju dejal bobnar Primož. Zasedba trenutno predstavlja singel Namesto srca, v kateri opozarjajo na prihodnost človeštva. V videospotu tako lahko preberemo tudi "opozorilne znake", kot "Če se stvari ne spremenijo, bodo čez sto let naši otroci posekali zadnje drevo ..." in "Do konca stoletja bo zaradi naraslih voda dom izgubilo 50 % človeštva". A naj več o ideji za to pesem, odnosih v skupini in tem, kam je "poniknila" Nina, povejo sami.

Tabujevci ste pred kratkim posneli nov videospot, tokrat za skladbo Namesto srca. Besedilo ste opisali kot "simpatično moralno pridigo". Zakaj ste se odločili za takšno tematiko?
Skupaj smo nekega zgodnjega jutra, ko smo se vračali z nastopa, imeli v kombiju precej burno debato o nastanku vesolja, zemlje, o podnebnih spremembah itd. Sicer se v takšnih zgodnjih urah, ko potujemo po naši Sloveniji, pogovarjamo precej filozofske zadeve. Predvsem zato, da ne bi voznik zaspal za volanom. Veliko komadov, ki jih naredi skupina Tabu, je avtobiografskih, ker jih črpamo iz naših vsakdanjih življenj in tudi z omenjenim je tako. Strinjali smo se, da moramo še mi opozoriti na "neprijetno resnico", in to smo storili skozi komad z naslovom Namesto srca. Kako bi bilo lepo, če bi vsak od nas dal vsaj majhen delež in prispeval k ohranjanju našega planeta.

Kdaj lahko na prodajnih policah pričakujemo vaš novi album? Boste z njim še vedno p luli v enakih vodah ali boste kaj raziskovali v drugačnem slogu?
Vsaka nova plošča ima nekaj posebnega. Tudi ta, za katero še ni določen datum izdaje, bo to zagotovo imela. Vsekakor bodo "fani" skupine Tabu dobili tisto, kar ponujamo že vrsto let. Plošča bo zaradi tega, ker je glavni vokal prevzela nova pevka Tina, definitivno precej spremenjena. Tudi sami se veselimo širšega glasbenega dometa, ki ga bomo ponudili na plošči.

Za spomlad napovedujete turnejo. Ste si zamislili kakšen večji koncert ali vas bo mogoče videti predvsem v klubih?
Vsekakor bodo to večji nastopi po Sloveniji. Obiskali pa smo tudi že nekaj klubov, v katerih je zaradi večjega stika z občinstvom prav "nor" občutek. Skupina Tabu se še vedno drži izvornega načela koncertov in sicer, da mora biti vse skupaj en velik žur.

Kako bi naredili "reklamo" za vaše koncerte? Kdo je vaše ciljno občinstvo?
Pravzaprav je to zelo zanima stvar. Pred kratkim smo analizirali občinstvo, ki obiskuje naše koncerte in ugotovili, da se zadeve precej spreminjajo. Že nekaj časa smo na glasbeni sceni (teče 11. leto) in definitivno je prišlo do zamenjave generacij. Precej je nove mlajše publike, ki pozna večino naših skladb. Je pa odvisno, kje se pojavimo. Če smo na mladinskih in študentskih feštah, je publika jasno mlajša, igramo pa tudi koncerte, kjer prihaja publika malo starejše generacije, nad 30 let. Vsekakor je za bend, ki dela na dolgi rok, prednost to, da njegova generacija vsaj po večini ostaja zvesta in je pripravljena še na večje in bolj razširjene projekte, ki jih ponuja skupina.

Je pevka Tina Marinšek po dveh letih že postala "enakopravna" članica in kako se razumete znotraj skupine?
Tina je super. Seveda ji marsikaj na začetku ni bilo jasno, saj ni lahko vstopiti v sistem, ki je že utečen in deluje po določenih zakonitostih. Predvsem se je treba privaditi na to, da deluješ kot skupina. Kot v vsaki skupnosti pa je potrebno predvsem veliko odrekanja, volje in iskanja skupnih ciljev ter želj. Danes je Tina že "izkušen maček" in je popolnoma enakopravna članica Tabujev.

Poslušajte dve Tabujevi uspešnici - zadnjo Namesto srca, za nostalgijo pa še Lahko sem srce.

Vsi se še spomnimo vaše prve pevke Nine. Kaj se zdaj dogaja z njo, ste še v stikih?
Z Nino smo seveda v stikih. Nina verjetno uživa bolj kot mi oziroma marsikdo, ki to zdaj bere. Videla je ogromno sveta in še vedno potuje. Že dve leti nam pošilja slike rajskih plaž, kokosov, banan, lepih fantov, ki jo masirajo na plaži (smeh). Trenutno živi v Ciudad de Mexicu, kam jo bo odneslo dalje, pa nihče ne ve. Piše veliko besedil in nekaj jih bo verjetno napisala tudi za novo ploščo Tabujev.

Anja Pavlič

Videla je ogromno sveta in še vedno potuje. Že dve leti nam pošilja slike rajskih plaž, kokosov, banan, lepih fantov, ki jo masirajo na plaži.

Tabujevci o tem, kaj počne nekdanja pevka Nina

V zgodnjih urah, ko potujemo po naši Sloveniji, se pogovarjamo precej filozofske zadeve.

Tabujevci o nastanku novih pesmi