Zmagovalka šova D Queen s soplesalkama. Foto: Dino Schreilechner
Zmagovalka šova D Queen s soplesalkama. Foto: Dino Schreilechner
Finalistke tekmovanja Next Best Drag 2014. Foto: Dino Schreilechner
V žiriji je bil tudi Omar Naber, ki je na tekmovanju predstavil svoj novi videospot. Foto: Dino Schreilechner
Tjan pravi, da je za en nastop potrebnih veliko priprav (že samo ličenje jim lahko vzame več kot dve uri časa). Foto: Dino Schreilechner

Na čarobno kresno noč so v ljubljanskem klubu K4 okronali kraljico glamurozne preobleke ali angleško drag queen. Zmagovalca sta izbirala občinstvo in strokovna žirija, ki so jo sestavljali masker Luka Luka Simčič, lastnik Penziona Kračun Benjamin Kračun, pevka Maja Založnik, pevec Omar Naber, vodja studia Lepi in zdravi Dejan Lenart ter Ana Marija Ludvik iz frizerstva Mič Styling.

Tomaž, Senadin in Tjan so bili pred kratkim tudi gostje Nočnega obiska na Radiu Slovenija. Oddaji lahko prisluhnete tukaj.

S svojim nastopom - interpretiral je skladbo Cvet z juga Alenke Gotar -, s svojo energijo, plesnimi gibi in videzom je občinstvo in žirijo najbolj prepričal Tjan Deichmann, ki tega, da je zmagal, kot pravi, sploh še ni dojel: "Trenutnega počutja ne znam opisati. Še kar čakam, da čustva pridejo do mene. Lahko rečem, da sem evforičen in ne dojemam vsega najbolje (smeh)."

Tjan se je na odru predstavil z imenom D Queen, s katerim želi vsem povedati, da se ne bo skrival za svojimi strahovi: "Moj lik pravi: put the crown on what you fear the most. Torej, nadeni si krono na svoje največje strahove. Ne ustavi se, pojdi naprej, živi svoje največje sanje."

Konkurenco na odru sta mu delali še razigrana Candice, ki je postala druga spremljevalka ali 2nd Drag Princess, in drzna Fedora, ki si je prislužila naziv prve spremljevalke oziroma 1st Drag Princess.

Šovi in tekmovanja moških v glamuroznih ženskih preoblekah v tujini sicer niso nič nenavadnega, pri nas pa zanje ne slišimo prav pogosto. Letošnje tekmovanje, Slovenia's Next Best Drag 2014 (SNBD14), je drugo v organizaciji ekipe Roza, ki v K4 že leta pripravlja najbolj mavričen program v Sloveniji. "Odziv obiskovalcev dveh letošnjih predizborov in polfinala je odličen, dogodki že imajo stalno občinstvo, ki se iz večera v večer širi, zato načrtujemo, da bo izbor kraljice preobleke postal tradicionalen, vsakoletni dogodek," pravi Sandi Prosen, pobudnik in soorganizator dogodka.

Dogodek, ki ga je povezovala Manja Plešnar, je odprla modna revija kopalk znamke v Mehiki rojenega slovenskega oblikovalca Joela Loyoja, nato pa so oder zavzeli kraljice noči oziroma moški v glamuroznih ženskih preoblekah. Konec dogodka pa je zaznamovala premiera novega videospota Omarja Naberja za pesem Sladek strup.

Spodaj si lahko preberete kratek pogovor z zmagovalcem šova Slovenia’s Next Best Drag.

Kako bi opisal drag show? Veliko ljudi vas namreč enači s transvestiti.
Tudi sam do pred kratkim nisem najbolje razumel koncepta dragperformansa, saj ga je vizualno lahko enačiti s transvestizmom. Razlika je ta, da je drag zvrst umetnosti oziroma performansa na odru, medtem ko so transvestiti moški, ki uživajo v oblačenju ženskih stvari ves čas, ne le za šov. Spet nekaj drugega pa je transseksualec, moški, ki se že počuti kot ženska in se lahko odloči tudi za spremembo spola.

Koliko časa se že ukvarjaš z nastopanjem in kako si sploh prišel do tega?
Kot performer drag queena sem se na letošnjem tekmovanju pojavil prvič. Zdela se mi je zanimiva priložnost poskusiti nekaj novega. Po izjemni prvi izkušnji kot igralec v seriji Življenja Tomaža Kajzerja, v katerem sem upodobil Rito Conchito, sem si rekel, zakaj pa ne, lahko poskusim biti ženska brez brade, in se prijavil na šov.

Kaj vse pa potrebuješ, da si lahko drag queen (kot vemo, moraš znati na primer hoditi v visokih petkah ...)?
Se mi zdi, da moraš imeti vsaj malo občutka za "preobleko" - tako vizualno kot na sami prezenci, ne potrebuješ pa izkušenj s tem. Najpomembneje je, da imaš v sebi tisti skriti adut, ki se lahko izrazi le na odru. Takrat veš, da si zmagal.

Kako pa je s kostumi in ličenjem?
Ličimo se sami, prav tako je vsak izmed nas individualno poskrbel za svoj nastop. Vloženega je veliko dela, predpriprav in živcev. V čast mi je bilo, da sem lahko na letošnjem tednu ponosa in na dragtekmovanju uprizoril lik zlobne čarovnice iz pravljice o Trnuljčici oziroma trenutno priljubljenega filma Zlohotnica, saj je bil to vedno moj najljubši pravljični lik. Dejansko so se mi uresničile otroške sanje, le da nisem postal princeska, ampak nekdo, ki je "čist' najbolj huda".

Ko si na odru, se imenuješ D Queen - ali je to tvoj alter ego?
Glede imena sem imel kar nekaj idej, vendar nobena ni bila tista prava. Nato sem pomislil, da mi največ pomeni svoboda, da sem to, kar sem, ne glede na ovire in ljudi, ki mi pravijo, da ne zmorem. Ime D Queen se je rodilo prav iz tega. Moj lik pravi: "Put the crown on what you fear the most." Torej: nadeni si krono na svoje največje strahove. Ne ustavi se, pojdi naprej, živi svoje največje sanje.

Kako je z dragom v Sloveniji?
Drag show je v Sloveniji potekal že leta 2007, nato je vse malo potihnilo. Vesel sem, da je z letošnjim tekmovanjem samo dogajanje spet oživelo. Lepo je videti, da se tudi v majhni državi razvija dragscena, ki je zelo dobro sprejeta v širši družbi. Ljudje želimo, da se dogajajo zanimive stvari. Čeprav mogoče drag pri nas ni tako razvit kot v tujini, je čudovito, da se razvijajo nove ideje, projekti ter ustvarjalnost na področju umetnosti, performansa, zabave in kulture. Vedno več nas je, ki želimo ustvarjati nove projekte, in vesel sem, ko slišim od koga, da si želi ogledati naš nastop ali pa celo postati del ekipe.