Tomi Meglič bo s Siddharto eno izmed osrednjih imen 23. pomurskega poletnega festivala. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Tomi Meglič bo s Siddharto eno izmed osrednjih imen 23. pomurskega poletnega festivala. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Bujta repa
Potekalo bo tudi tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi bujte repe. Foto: Boris Cipot
Dubioza Kolektiv na Pomurskem poletnem festivalu

"Pomurski poletni festival bo potekal od sobote do sobote, celotna programska zasnova pa je tako barvita, da bo gotovo navdih vsem, ki si želijo na kreativen, družaben in sproščen način preživeti delček poletja," sporočajo organizatorji, člani društva Štrk Slovenija, ki so navedli, da gre za najdaljši festival v Pomurju (začel se bo danes, končal pa prihodnjo soboto).
Med nastopajočimi so Dubioza Kolektiv, Siddharta, Željko Bebek, Vlado Kreslin, Riblja Čorba, Danijela.

Od starodobnikov do bujte repe
Prav tako bodo gostili srečanje starodobnikov, tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi bujte repe in tekmovanje na jekleni vrvi Štrk Si, ki ozavešča o pomenu bele štorklje v teh krajih.

Šaljiva Kmečka olimpijada prinaša prikaz nekdanjih kmečkih opravil in običajev. Priključuje se ji festival Panvinakul, namenjen promociji lokalnih ponudnikov in prodaji njihovih izdelkov. Poudarek je na vinu, kulinariki in izdelkih domače obrti.

Društvo Štrk Slovenija, ki ima sedež na domačiji pisatelja Miška Kranjca, je osrednje gonilo razvoja turizma v občini Velika Polana. Ti kraji se ponašajo z največjim številom gnezdišč bele štorklje v Sloveniji, zato je fundacija Euronatur leta 1999 podelila Mali in Veliki Polani naziv evropska vas štorkelj.

Anin sejem vabi v Višnjo Goro
S predstavitvijo kitajskega prevoda Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori pa se v višnjanski mestni hiši drevi začenja 21. Anin sejem. Njegovi prireditelji iz domačega turističnega društva, ki vključno z nedeljo pričakujejo približno 2.000 obiskovalcev, v okviru kulturnega, spremljevalnega in zabavnega sporeda pripravljajo še številne nastope.

Prireditelji iz Turističnega društva Višnja Gora so poudarili, da se bodo obiskovalci lahko pomerili v pravih polžjih dirkah, otroci pa bodo lahko izvršili dosojeno kazen za grešnega kozla. Povabili so tudi na degustacijo kulinaričnih dobrot oz. pečenih polžev z zeliščnim maslom.

Po njihovih podatkih bodo sicer drevi in v nedeljo pripravili vrsto rokodelskih, kulturnih, zabavnih in kulinaričnih prireditev. Potekale bodo v starem mestnem jedru Višnje Gore, "kjer v sožitju bivata polž in kranjska čebela".

Dubioza Kolektiv na Pomurskem poletnem festivalu