Skoraj pol tisočletja stara trta na mariborskem Lentu je letos dobro kljubovala vsem vremenskim ujmam in z 119 grozdi obrodila rekordno letino. Foto: RTV Slovenija
Skoraj pol tisočletja stara trta na mariborskem Lentu je letos dobro kljubovala vsem vremenskim ujmam in z 119 grozdi obrodila rekordno letino. Foto: RTV Slovenija
false
Letos je prvi grozd odrezal častni gost Američan William Carson. Foto: RTV Slovenija
Stara trta
Festival Stare trte se bo končal 11. novembra z velikim martinovanjem na Trgu Leona Štuklja. Foto: BoBo
Že trideseto obiranje stare trte v Mariboru

Trgatev grozdja Stare trte, iz katerega izdelajo protokolarno vino, velja za enega glavnih jesenskih dogodkov v Mariboru. Prvo slovesno trgatev so opravili oktobra 1987, letos pa je prvi grozd odrezal častni gost Američan William Carson, ki v Kaliforniji goji Drava Wines. "Malo sem na trnih in navdušen. Pravzaprav je to izkušnja, ki jo doživiš samo enkrat v življenju," je svoje občutke delil Carson.

Skoraj pol tisočletja stara trta na mariborskem Lentu je letos dobro kljubovala vsem vremenskim ujmam in s 119 grozdi obrodila rekordno letino. "Zelo dobro je prestala ta čas, grozdje je izjemno lepo. Pravzaprav lahko rečem, da ni bilo niti enega samega trenutka, ki bi bil kakor koli nevšečen," je povedal mestni viničar Stane Kocutar.

Trgatve Stare trte so se udeležili številni gostje od blizu in daleč. Med njimi ni manjkalo predstavnikov mest, kjer rastejo potomke trte. "V bistvu je ena od prepoznavnih simbolov mesta. Rast turizma v zadnjih treh letih s 15- do 20-odstotnim letnim porastom je tudi kazalnik tega," je pojasnil Andrej Fištravec, gospodar Stare trte in mariborski župan.

Mariborčani so ponosni na Staro trto. "Je ponos Maribora, Slovenije, zato smo prišli, ker je lepo, da se nekaj dogaja," je povedal Emil Flakus iz Maribora.

Do martinovega se bo pred Hišo Stare trte zvrstilo več kot 70 dogodkov v čast najstarejši trti na svetu, ki na tem mestu raste že več kot 400 let.

Festival se bo končal z martinovanjem
Staro trto in štajerska vina uradno zastopa in promovira mariborska vinska kraljica, ki so jo prvič okronali leta 1995. Letos bodo okronali že deseto. Prav tako bodo na Lentu zbirali vzorce grozdja ali vina potomk Stare trte, iz tega pa izdelali posebno jubilejno vino.

Okroglim obletnicam se pridružuje tudi razglasitev rezultatov 50. vinskega letnika vinorodne dežele Podravje. Mariborski kmetijsko-gozdarski zavod namreč od leta 1966 pozorno spremlja kakovost grozdja in pridelanega vina na tem območju in vsako leto poda povprečno oceno. Letošnja ocena temelji na pregledu več kot 4000 vzorcev in po besedah direktorja zavoda Staneta Klemenčiča znaša 4,8, kar pomeni, da je zelo blizu odlični.

Prihodnjo soboto se bo 16. festival Stare trte, ki ga prireja Zavod za turizem Maribor - Pohorje s partnerji, nadaljeval z 32. splavarskim krstom, končal pa se bo 11. novembra z velikim martinovanjem na Trgu Leona Štuklja.

Vrsta dogodkov v znamenju kulinarike in vina
V mesecu in pol se bo zvrstila še vrsta drugih dogodkov v znamenju štajerske kulinarike in vina. V Hiši Stare trte bodo ob četrtkih in petkih vinski večeri, ki jih bodo spremljali vodeni ogledi po mestu in vinskih cestah ter otroške delavnice.

V okviru projekta Podeželje v mestu se bodo vrstile predstavitve vinarjev, postavili bodo sejem rokodelske obrti, izvedli 5. praznik sira in predstavili 30 let pridelave ledenega vina na Slovenskem. Med drugim bodo potekali tudi mednarodni salon vina in kulinarike Vindel ter salon štajerskih mladih vin Pubec, ponovno bo na voljo posebna festivalska ponudba v gostilnah.

Že trideseto obiranje stare trte v Mariboru