Oddaja Kaj dogaja? Z Jonasom je ob odpovedi prejšnjega dela zaradi izbruha novega koronavirusa sporočila, da bodo njeni ustvarjalci dejavni prek družbenih omrežij.

Sorodna novica "Za šankom imaš še vedno zelo bogat vir informacij. In humorja."

Danes so tako objavili najnovejši del rubrike Mala Terasa, v kateri sta Igor Bračič in Tilen Artač priredila navijaško himno Slovenija gre naprej, nastala je skladba Slovenija ostan' doma.

Pesem se dotika aktualne problematike okužb s koronavirusom, zaradi katere se je v Sloveniji in drugje po svetu ustavilo javno življenje – zaprti so vrtci in šole, ustavljen je javni promet, zaprti so lokali, ulice so osamele ...

V pesmi, kot sam naslov pove, pozivajo k samoizolaciji in k tem, da naj vsi skupaj upoštevamo ukrepe, da bi čim uspešneje zajezili širjenje okužb. "Glej, glej, glej, prazne ul'ce so in ceste, zdaj, zdaj, zdaj, nekaj cajta nikamor več ne greste." Kdor pa že mora ven, pa Trio ostan not opozarja: "Kdor res mora ven, naj se drži pravil, higiena in distanca, predvsem pa ne bit' debil, noč'mo bit Italija. SLOVENIJA, OSTAN' DOMA!

Snemanje pesmi je potekalo po priporočilih – Igor in Tilen sta bila vsak v svoji sobi, komunicirala sta prek mikrofonov. Imela sta minimalne stike, pri tem pa nista pozabila na uporabo razkužil. Foto: MMC RTV SLO
Snemanje pesmi je potekalo po priporočilih – Igor in Tilen sta bila vsak v svoji sobi, komunicirala sta prek mikrofonov. Imela sta minimalne stike, pri tem pa nista pozabila na uporabo razkužil. Foto: MMC RTV SLO

Tilen Artač je za MMC na vprašanje, ali je Slovenija drugače od Italijanov bolje sprejela samoosamitev in ali Slovenci razumejo resnost situacije, odgovoril: "Težko si je prilagoditi življenje v dani situaciji, lahko pa se trudimo omejiti stike, kolikor le lahko. Če pogledate skozi okno, vidite, da nekateri ne razumejo resnosti situacije. Mladi se še vedno družijo na igriščih, igrajo košarko in nogomet, se sprehajajo v skupinah. Dokler so bili lokali odprti, sem opazil starejše skupaj, kako so posedali in veselo debatirali. Je že res, da se takšna epidemija zgodi enkrat na par sto let in da najbrž vsi, ki se družijo zunaj, hočejo videti, kako izgleda ta koronavirus. Upam, da ne bodo razočarani, če jim pojasnim, da se ga s prostim očesom ne da videti."

Bračič in Artač, ki v skladbi nastopata kot Trio za vedno not, sta priredila navijaško pesem slovenske nogometne reprezentance, ki jo je trio slovenskih legendarnih glasbenikov (Vlado Kreslin, Pero Lovšin, Zoran Predin) posnel leta 2000.