S čim, če sploh, si med rjuhami pomagate vi? Foto:
S čim, če sploh, si med rjuhami pomagate vi? Foto:

Afrodiziak je stvar - po navadi je to hrana ali pijača, za katero človek verjame, da bo pomagala njemu, partnerju ali obema povečati spolno poželenje, ju še bolj vzburiti in pripeljati do roba užitka.

Beseda afrodiziak je dobila ime po Afroditi, grški boginji čutnosti in poželjivosti. Zgodba o afrodiziakih pa je skozi zgodovino postala predvsem mit, saj znanstvenikom ni uspelo nikoli dokazati, da določena hrana, na primer sadeži, pomaga pri kakovostnejših spolnih vragolijah. Mnogi afrodiziaki so tako postali priljubljeni zaradi svoje oblike, ki spominja na človeške spolne organe.

Med najbolj razširjene afrodiziake sodijo artičoke, čokolada, solata, španska muha, ostrige in avokado. A ne povsod, saj imajo na drugih delih sveta povsem drugačna navade. Si predstavljate, da bi se neki večer sproščeno zleknili na posteljo in poželjivo čakali svojega partnerja ali ljubimca, ta pa bi vas želel "podkuriti" s šopom nevarno migajočih kač ali pa bi v pesti skrival pajke?

Poglejmo si nekatere afrodiziake, ki so razširjeni na različnih koncih sveta. Verjetno lahko ob zgoraj napisanem sklepamo, da je še vedno najboljši afrodiziak, ki učinkuje pri vseh rasah in v vseh okoljih: ljubiti se s človekom, ki vas privlači brez kakršnih koli sredstev.

A. P. (Prirejeno po spletni strani ninemsn.com.au.)

Durian je azijski sadež, ki se ga v mnogih hotelih in domovih branijo 'kot hudič križa', saj ima izredno neprijeten vonj, ki ga večina primerja s smradom iz kanalizacije. Nekateri 'čistuni' ga v svoji bližini ne želijo zaradi drugega razloga, saj naj bi vseboval sestavine, ki večajo poželenje. Natančneje, zaradi njega naj bi človeku postalo pošteno vroče. Malezijski pregovor celo pravi: 'Ko duriani padajo, se sarongi dvigajo.'
Kače so se v glavah Azijcev znašle med afrodiziaki izključno zaradi svoje podobe. So dolge, ozke in od časa do časa izločijo kaj lepljivega, zato so v spalnicah vzhodne in južne Azije menda kar pogoste gostje. Posebej na Tajskem so gojitelji kač posebej spoštovani v družbi, saj naj bi bili zaradi stalnega stika s temi živalmi krepostni tudi v spolnosti.
Če kače veljajo za afrodiziak zaradi svoje podobnosti z moškim penisom, so njihova ženska različica ostrige. Ostrige veljajo za sredstvo, ki dviguje libido že iz časov rimskega imperija, glas o njihovih tovrstnih učinkih pa se je razširil na mnoge konce sveta. In to kljub temu, da mnogi raziskovalni projekti niso našli niti ene sestavine, ki bi to potrjevala. Vseeno se mit o ostrigah nadaljuje. Pomembno je verjeti ...
Avokado, gladki sadež z zeleno lupino in rumeno sredico, je zaradi 'poželjivih' sestavin posebej cenjen v Mehiki. To prepričanje ima že dolgo 'brado', saj se iz roda v rod prenaša še iz časov Aztekov, ki so avokadovec imenovali ahuacuatl oziroma 'drevo moda'. Na moda jih je verjetno spominjal način, kako sadež visi z drevesa. Za vsak slučaj so tako ob pobiranju avokada vse mlade device zaprli med štiri stene.
Postelja, on, ona in ... praženi pajki? V zahodnem svetu tak prizor verjetno ni pogost, v Kambodži pa pajki niso cenjeni le kot hrana, saj naj bi njihovo uživanje pripomoglo tudi k temu, da moški v hlačah začutijo izboklino ... Zanimivo pa je, da so v Italiji v 16. stoletju verjeli, da ugriz pajka tarantole ženske naredi voljne in sproščene. Še več, takšne žrtve je lahko ozdravil le ples s podobnim imenom - tarantela.
Nicholas Culpepper, zeliščar, ki je živel v 17. stoletju, je za beluše dejal, da povečujejo tako moško kot žensko poželenje. In res jih od takrat predvsem v Evropi pogosto štejejo za afrodiziak. Morda je kriva njihova rahlo falična oblika ... Beluši imajo največ 'oboževalcev' v Nemčiji, kjer turistična organizacija Spodnje Saške kot eno največjih svojih znamenitosti reklamira izlet 'Po poti belušev'. Ponekod prirerajo celo festivale belušev in izbirajo mis belušev.
Ne gre za muho in ne izvira iz Španije, a komu mar, španska muha že dolgo velja za enega najbolj razvpitih (in nevarnih) afrodiziakov. Španska muha je v bistvu zeleni hrošč, ki vsebuje strup kantaridin. Ko človek ta strup zaužije, mu začne dražiti in vnemati sečevod, to pa povzroči, da mu spolni organi zatečejo. S špansko muho se ni igrati, saj je treba natančno vedeti, kakšna količina povzroči užitek in kakšna grozljivo bolečino - razlika pa je zelo majhna.
Skorjo in korenine muire puame, drevesa, ki raste v amazonskem pragozdu, domačini uporabljajo v zdravilstvu za pomiritev in zmanjšanje stresa ter bolj napete mišice. Poznajo ga tudi v Nemčiji, kjer si z njim ženske lajšajo menstrualne bolečine. Brazilci pa muiri puami pripisujejo še eno učinkovino - moškim naj bi dvigovala spolno potenco. Kot čudežno spolno zdravilo jo zato prek svetovnega spleta ponuja veliko podjetij, ki iščejo zaslužek.