Nekatere ženske so bile prepričane, da v svoji vagini skrivajo točko, ki jih bo pripeljala do posebej močnega orgazma. Foto:
Nekatere ženske so bile prepričane, da v svoji vagini skrivajo točko, ki jih bo pripeljala do posebej močnega orgazma. Foto:
Poljub
Pari naj se v spolnosti raje posvetijo drugim stvarem ... Foto: EPA

Do tega odkritja so se dokopali znanstveniki, ki so si za cilj svoje naloge zadali, da to točko, ki že vrsto let skrbi moške in jih pušča v negotovosti, ali se svoje partnerke pravilno dotikajo, enkrat za vselej odkrijejo, določijo in definirajo.

Le plod domišljije
A največja tovrstna študija, ki so jo na 1.800 ženskah izvedli strokovnjaki s King's Collegea v Londonu, se je končala brez uspeha, saj niso našli prav nobenega dokaza o obstoju kakršne koli podobne "izbokline z obliko fižolčka," kot so ta predel v vagini običajno opisovali. Strokovnjaki so zato dvignili roke in sklenili, da vsi dokazi ali, bolje rečeno, njihovo pomanjkanje kažejo na to, da je G-točka le plod ženske domišljije, v katero pa so verovanje spodbujali tudi spolni terapevti in revije za ženske, piše britanski BBC.

Seksologinja Beverley Whipple je razložila, da so pri raziskavi pustili ob strani lezbijke ali biseksualke in se niso menili za vplive različnih spolnih partnerjev ali za to, kako različne spolne položaje preizkušajo ženske. Pod lupo so sicer vzeli izključno eno- in dvojajčne dvojčice. Vse so vprašali, ali imajo G-točko, in če je ena izmed dvojčic odgovorila pritrdilno, bi pričakovali, da bi jo zaradi enakih genov imela tudi druga. A ta teza nikakor ni bila potrjena, saj v nobenem paru enojajčni dvojčici nista trdili, da sta pri sebi opazili oziroma začutili to erogeno cono.

Nekatere ženske živijo v zmoti
Sodelavec pri raziskavi, profesor Tim Spector, je dejal: "Ženske so morda lahko prepričane, da je obstoj G-točke povezan z njihovo prehrano ali gibanjem, a moramo jim pogledati v oči in jim povedati po pravici: Nismo odkrili prav nobenih dokazov za to, da ta točka obstaja. To je bila daleč največja tovrstna raziskava, zato lahko upravičeno sklepamo, da sta prepričanje in predstava o G-točki izrazito subjektivni stvari."

Zato so tudi potolažili dekleta in ženske, ki so se morda bale, ker one "te točke nimajo", in so bile zato v spolnosti zadržane ali celo prestrašene, saj so se povsem brez potrebe mučile. "Zdi se mi pravzaprav precej neodgovorno, da so nekateri toliko let pisali o tem. S tem so pritiskali tako na ženske kot na moške," je dejala raziskovalka Andrea Burri.

G-točka oziroma Gräfenbergerjeva točka je bila poimenovana po nemškem ginekologu Ernstu Gräfenbergu, ki jo je pred več kot 50 leti prvi opisal in dejal, da leži okoli 2-5 centimetrov na notranji steni vagine.