Foto:
Foto:
Na Wall Streetu so pomirjeni zaradi izjave, da bodo imele cene nafte omejen vpliv na gospodarstvo.

Enotni tečaj se je znižal za 1,2 odstotka, na 7.200 SIT, kar je najmanj po decembru. Delnice so dolgo veljale za precenjene in tudi pri trenutni vrednosti še ne spadajo v rubriko "kupi". Slovenska odškodninska družba
razmišlja o prodaji deleža v podjetju, ki bi ga kupili kar Laščani sami.
Omenimo še govorice, da naj bi Pivovarna Laško prodajala Jadransko pivovaro.

Zaradi skoraj 20.000 lotov vrednega svežnja so bile delnice Pivovarne Laško najprometnejše. V rednem trgovanju je bilo še največ prometa, 60 milijonov SIT, s Krko, ki se je nekoliko podražila in bila ena redkih delnic, pri kateri so bili zadnji posli višji. Sklepali so se pri ceni 80.800 SIT.

Nekoliko dražje so še delnice Gorenja, Petrola in Save, preostale delnice pa so se pocenile, Aerodrom ob nizkem prometu za skoraj dva odstotka, na 10.055 SIT.

Na prostem trgu je bil visok promet le z delniškim idom Triglav, ki je rahlo cenejši (3.711 SIT). Holdingi niso poznali enotne smeri. Infond se je podražil za poldrugi odstotek (985 SIT), Maksima pa je za tri odstotke cenejša (1.015 SIT).

Slovenski borzni indeks (4.767 točk) je izgubil četrt odstotka in je zdaj najnižje po 26. avgustu. Pol odstotka sta se glede na petek znižala indeksa PIX (4.343 točk) in IPT (3.967 točk).

Greenspanove besede vsaj začasno pomagale
Borznike na Wall Streetu je v petek nekoliko pomiril predsednik ameriških Zveznih rezerv Alan Greenspan z izjavo, da bodo imele visoke cene nafte omejen vpliv na gospodarstvo. V negotovem času, ko je nafta vrste light crude na ravni 55 dolarjev, vlagatelji seveda z veseljem slišijo takšne besede. Ameriško gospodarstvo torej lahko prebrodi šok v obliki rekordno drage nafte.

Delniški indeks Dow Jones je sicer negativen teden vendarle končal s pozitivnim predznakom, saj se je v petek zvišal za 0,4 odstotka, na 9.933 točk. Tudi indeks Nasdaq (1.911 točk) je pridobil 0,4 odstotka. Dobrodošlo je bilo tudi poročilo, da je septembrska prodaja na drobno porasla za 1,5 odstotka, kar je največ v zadnjih šestih mesecih. Na tedenski ravni sta se Dow Jones in Nasdaq znižala drugič zapored.

Ta teden prinaša veliko četrtletnih poročil o poslovanju podjetij. Danes bosta predvsem na očeh 3M in IBM.

Evropski uvod v nov teden je bil negotov. Londonski FTSE 100 je opoldne pokazal 4.622 (nobenih sprememb glede na petkov "close"), frankfurtski DAX 30 pa je izgubil nekaj točk, vendar ostal nad mejo 3.900. Nafta ostaja težava številka ena, saj je njena cena splezala nad 55 dolarjev.